Апелативният съд в Пловдив остави в затвора 19-годишния Асен Гюрганчев, който блъсна и уби жена на пешеходна пътека на булевард "6 септември". Магистратите не уважиха поисканото изменение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека.

Днес пред Апелативен съд защитата на Асен обжалваха ефективната присъдата дадена му от Окръжен съд в размер на 2 години и 8 месеца затвор. Зоя Тошкова, адвокат на Асен, заяви пред съда, че Асен имал безупречна репутация и бил назначен за "кмет на затвора". Надзирателите не спирали да го хвалят, управляващите панделата му гласували пълно доверие и му били поверили да се занимава документацията на пенитенциарната институция. 

Частният обвинител обаче поиска тъкмо противоположно изменение на присъдата към по-строго наказание.

Роднините на почерненото семейството бяха в залата и настояха Асен да бъде третиран с цялата строгост на закона.

„Искам справедливост, искаме по-голямо наказание“, каза дъщерята на Бонка.

Според адвоката на почерненото семейство жалбата на Асен може да се определи като нахалство. Те изтъкнаха, че той е причинил смърт на пешеходна пътека, карал е с превишена скорост и е избягал, което по никакъв начин не кореспондира с желанията му за по-леко наказание.

Пледоарията на защитата в лицето на Зоя Тошкова се основа на зрелостните изпити, които Асен има да взима, но този мотив бе порязан от адвоката на семейството на жертвата Бонка.

"Кое е по-важно? Колата или човешкият живот? Изпитите винаги могат да се вземат, живота е пред него.  Жертвата обаче не може да се върне", коментира адвокатът.

Зоя Тошкова обаче изкара и друг аргумент в ползва на Асен, а именно, че по думите ѝ е налице съпричиняване на смъртоносния инцидент от страна на починалата Бонка. 

Момчето е избягало от страх, че ако баща му разбере за колата, ще му се кара, тъй като чрез колата са си вадили хляба. Той се е чувствал заплашен, че баща му ще остане без работа и ще настане криза в семейството. Тези аргументи прозвучаха в залата от защитата. 

Майката на Асен също бе в залата, за да подкрепи сина си, и за пореден път бе изключително разстроена. 

Въпреки всичко Съдът не уважи искането за по-лека мярка.  Те потвърдиха решението на първоинстанционния съд. Прокуратурата също подкрепи решението и бе категорична, че решението е правилно, а присъдата балансирана и законосъобразна. Според прокурора исканията на роднините за по-тежка присъда са пресилени и неоправдани. 

 

Припомняме, че произшествието стана на 13 април вечерта, когато 19-годишният Асен Гюрганчев преминал с колата си през кръстовището на бул. „Руски“ и се насочил към бул. „Шести септември“. В този момент, десет минути преди 21 часа, 61-годишната жена пресичала зебрата до кино „Екоплекс“, когато Асен я връхлетял със скорост 67 км.ч., при максимално позволена 50 км.ч., пише в обвинителния акт.

Поради това, въпреки че шофьорът набил спирачки, разстоянието от 23 метра до пешеходката се оказало недостатъчно за да се избегне катастрофата, сочи автотехническата експертиза.

Абитуриентът избягал от мястото, а от силния удар жената починала веднага, преди пристигането на линейка, повикана от свидетели на станалото. Младежът се укрил и дори потърсил помощта на приятели да ремонтира колата си, отстранявайки следите от сблъсъка. Той обаче бе разкрит и заловен на следващия ден.

Близките на загиналата Бонка: