Осъденият с две доживотни присъди Божидар Атанасов е изпратил жалби до посолствата на няколко европейски държави, в които твърди, че двата процеса срещу него са грубо манипулирани и той е осъден без да е доказана вината му. Атанасов получи две доживотни присъди в рамките на една година. Той бе признат за виновен за разстрелите на митничаря Георги Дребчев и на  Огнян Харизанов. 

Убийството на Дребчев бе разкрито след 16 години, а присъдата дойде 18- години по-късно. Според обвинението подбудител на жестокото престъпление е загиналият в катастрофа бивш кмет на Съединение Евгений Маринчешки. На 17 август 2007 година  Оги Лудия бе застрелян в двора на вилата си край хижа Чернатица в Родопите. Точно 10 години по-късно възмездието дойде под формата на най- тежкото наказание, предвидено от Наказателния кодекс. 

Според обвинението Атанасов е ликвидирал Оги Лудия, за да не му плати за голяма пратка дрога. Свидетел на обвинението, който е лежал в една килия с Божидар, твърди, че той му е признал за убийството, като му разказал , че Харизанов му е дал между половин и 1 кг кокаин, които той продал, но след това не дали уговорената сума. 

Атанасов и адвокатът му Розалина Апостолова са категорични, че и двете обвинения не са били доказани по време на съдебното следствие. Те обжалват присъдите пред Апелативен съд, но обявеният за поръчков убиец Божидар Атанасов е решил да се обърне и към европейските институции, тъй като смята че е станал жертва на прокурорски и съдебен произвол.

„Баща ми бе осъден без нито едно доказателство, въз основа на показанията на доносници на полицията и заплашвани свидетели. Първоначално, когато през 2014 година го арестуваха, версията на обвинението бе, че поръчител е албанския бизнесмен Аргон Гордани.  След това разследването се насочи към собственика на Готмар , а най- накрая струпаха вината върху загиналия при катастрофа бивш кмет Евгений Маринчешки. Цялото обвинение се гради на показанията на доносниците Славчо и Малено. Карабелов два пъти е извеждан от ареста, за да му кажат какво да говори за измисления наркоканал, който уж бил контролиран от Маринчешки” твърди синът на Божидар – Мирослав Атанасов, който сам потърси TrafficNews.bg.  

Действително по време на съдебното следствие Иван Карабелов се отрече от думите си и заяви , че всичките му показания дадени по време на досъдебното производство са лъжа – от начало до край.

В първоначалните си разпити, включително и пред съдия, Карабелов прави връзка между обвинения за убийството на митничаря Божидар Атанасов и бившият кмет на Съединение Евгени Маринчешки, който по-късно загина при катастрофа.

От обвинителния акт става ясно, че Евгени Маринчешки е бил поръчител на убийството на митничаря, тъй като между тях е имало неуредени финансови отношения. В разпитите си Карабелов е твърдял, че бившият кмет е транспортирал „специални багажи” – наркотици, а съгражданинът му митничар му е помагал – като е пускал камионите му да минават без проверка.

В последствие обаче Дребчев разбрал, че Маринчешки внася по-големи количества наркотици и предявил претенции за 300 000 евро и това било причината кметът да поръча Дребчев. Карабелов обаче се отказа от показанията си.

„Давах ги под натиск, защото разследващите полицаи ми обещаха, че ако подпиша тези показания ще ме пуснат от ареста. Дадоха ми за пример Иван Шиеков, който също даде показания по случая, каквито искаха полицаите и той е освободен”, каза Карабелов. Той допълни, че убитият митничар и покойният кмет на Съединение въобще не са се познавали.

„Посоченият наркоканал от Карабелов -  от България през Турция към Сирия и обратно на фирмата на Маринчешки се оказва несъществуващ. Свидетелят Иван Шиеков, който уж е тръгнал вечерта на убийството от заведението на Виолета Меретева в Кючук Париж, също се издъни. Меретева заяви, че тогава тя не е работела , тъй като с мъжа й били на рали.  Следващото заведение, в което, според Шиеков, е бил Божидар преди стрелбата по митничаря, също се оказа, че по онова време е било затворено” коментира Мирослав Атанасов.

Действително по време  на заседанието пред Апелативен съд „черната вдовица” Бойка Янушева представи декларация, заверена от нотариус, че на 13 юни 1999 година, заведението, което стопанисвала по онова време, е било затворено за ремонт. "Аз има черно счетоводство и всичко си записвам. Сигурна съм, че тогава сме били в ремонт" , заяви Янушева пред съда.  

„Никой не разследва действията на самия Дребчев вечерта преди убийството. Той е участвал в престрелка през заведението „Айсберг” в Кючук Париж, а след това се е прибрал с двама мъже. Това никой не го разследва,защото вече си имат изкупителна жертва.Според нас се прикриват истинските убийци.На Дребчев му липсват 400 000 долара и вторият му телефон.Баща ми е проверяван на втория ден след убийството къде е бил. Информацията е потвърдена,че той се е намирал в Окръжна болница.След 15 години им трябва убиец и го намират” твърди Мирослав.

Според него по разпитите на много свидетели показват, че в нощта на убийството на Огнян Харизанов , са доказали че в 23 часа Божидар Атанасов е бил на технопарти  на хижа „Родопски партизани“. Убийството на Харизанов също е станало в 23:00 ч. на хижа „Чернатица“.  Балистичните експертизи на оръжията, с които се предполага че са извършени двете убийства, също не могат категорично да бъдат свързани с престъпленията.

„От началото на 90-те баща ми е задържан десетина пъти за различни престъпления, а след това са били разкривани истинските извършители. Не знам след толкова време дали ще бъдат открити истинските извършители на тези престъпления, но това не означава, че баща ми трябва да понесе нечия чужда вина и да изгние в затвора. Ще се борим до последно и ще обжалваме присъдите и в Страсбург”  категоричен е Мирослав Атанасов.