„Италианският бизнес винаги е добре дошъл в Пловдив, още повече че градът ни е най-бързоразвиващият се в икономическо отношение през последните години в страната“ - с тези думи кметът Здравко Димитров посрещна Нейно Превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Република Италия в България. Тя е на първото си официално посещение от встъпването си в длъжност, придружена от почетния консул на Република Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо.

„Тракия икономическа зона е обединение на 9 общини, в които има изградени няколкостотин завода, а производството им е 40 % от местния брутен вътрешен продукт. Община Пловдив продължава да работи за осигуряване на добри условия за развитие на бизнеса, още повече във време на пандемия“, посочи още кметът, като не пропусна да отбележи, че е много успешна и работата на Центъра за обучение на ученици от професионалните гимназии, където с помощта на фирмите младежите трупат необходимите опит и практически знания.

Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара заяви, че Пловдив е много важен за италианския бизнес, защото е стабилен стратегически център. „За нас е съществено развитието на хранително-вкусовата промишленост, но в същото време това трябва да се допълни с напредък в енергетиката, транспорта и инфраструктурата, тъй като те могат да подпомогнат допълнителното развитие на европейските държави“, уточни тя.

В тази връзка кметът Здравко Димитров сподели намеренията на Община Пловдив да реализира 2 линии на автобусен транспорт, подобряване на пътната инфраструктура, изграждане на още един мост над река Марица, 12 нови детски градини и ясли и 2 нови сгради на училища.

„Италианската общност в Пловдив има сериозно участие за развитието на местната икономика, като в момента се радваме на много нисък процент безработица в града – 2,85%. Това ни дава увереност, че ще продължим да се развиваме и бързо ще преодолеем негативните последици от COVID пандемията върху икономиката“, заяви от своя страна заместник-кметът Стефан Стоянов. Той допълни, че в момента има сериозна трансформация и се очаква до края на годината да приключи строителството на центъра за върхови технологии, който е огромен успех за Пловдив и България като цяло.

Нейно Превъзходителство Джузепина Дзара заяви, че е останала очарована от археологическите разкопки, които са наследство от времето, когато Пловдив в е бил римска провинция.

„Това е нашето културно-историческо наследство, с което много се гордеем, което опазваме и за което се грижим“, заключи кметът Здравко Димитров, като акцентира, че Пловдив е един от най-старите градове в Европа, а хората от няколкото етнически общности и до ден днешен живеят в мир и толерантност.

В края на срещата двамата заявиха, че ще продължат да работят за развитие на двустранните икономически взаимоотношения и търговия.