Заведенията на Главната и в Капана посрещат първите си клиенти, след като за пореден път бяха затворени за посещение. “Отново имаме възможност да посрещнем нашите гости. Щастлива съм, че е топло и аз мога да им осигуря уют", завява пред TrafficNews Любов-собственик на кафене.

От 1 април, въобще не на шега, посещения се допускат в заведенията за хранене и развлечения само в откритите им площи - тераси, градини, външен двор или тротоарна площ. Клиенти ще бъдат обслужвани при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа.  

Използвайки тази възможност, собственици на заведение и персонал днес “стягаха” за пореден път ресторанти и кафета в централната част на Пловдив.  

Вече наистина претръпнахме и работим с очакването всеки момент отново да ни затворят. Моите виждания са, че до лятото поне още веднъж ще се наложи да заключим вратите на заведението. Въпреки всичко работим в пълна готовност и сме същия персонал, който винаги сме били”, коментира пред сервитьор на заведение в Канапа.  

Всички собственици споделят пред TrafficNews, че са претърпели загуба на продукти, много от пресните стоки са били изхвърлени или бракувани.  

Не ни притесняват толкова загубите на продукти, колкото на човешки ресурс. Имам опасенията, че в един момент работещите в този бранш окончателно ще се пренасочат към по-сигурни сфери. За щастие, ние успяхме да се съхраним и с програмите обезщетявахме персонала. Заради намалената площ се наложи да оптимизиране графиците, за да може всички да работят и да споделят смени”, разказва пред наш репортер Иван-управител на заведение на Главната. 

Не всички заведения обаче са успели да съхранят персонала си. Тодор, който ръководи пицария на главната, споделя, че от 7 души постоянен персонал, са останали само трима.  

Повечето ресторантьори са обнадеждени за поредното отваряне, тъй като според тях пролетта ще накара пловдивчани да излизат спокойно навън. Това, което ги притеснява обаче, е как биха осигурили удобство на клиентите си вечер, когато навън все още е студено,  или при евентуално лошо време. 

Заради опасения, липса на мотивация, фалити или загуба на персонал все още се има и такива, които са избрали да не прибързват с откриване за пролетния сезон.  

Галерия: