Заведение срещу Новотела в Пловдив незаконно окупира тротоара пред обекта си. Върху зоната за пешеходци са поставени четири маси със столове, без собственикът да е получил разрешение за това, научи TrafficNews.

Кафенето „Питер“ , което се намира на кръстовището на улиците „Драва“ и „Ибър“ в Кършияка, наскоро отвори врати с нов собственик. В момента обектът се стопанисва от фирмата „ВГ-Експорт“ ЕООД с управител Валерий Гуйгов.

След сигнал, че заведението не плаща тротоарно право – медия ни направи проверка и в действителност не открихме данни да има сключен договор за това между район „Север“ и „Питер“.

Оказва се, администрацията на районното кметство провежда подобна процедура, но все още не я е финалзиирала.

„Към настоящия момент кафе-аператив „Питер“ имат издадено и връчено временно удостоверение за открита процедура по категоризация за туристически обект. В районното кметство с входящ номер от 9 февруари е подадено заявление за изготвяне на ситуационен план. Нает е проектант за схема и след това ще се разгледа на Районен експертен съвет по устройство на територията/РЕСУТ/“. Това заяви пред наш репортер районният кмет Венцислава Любенова.

Едва след издаване на разрешително от РЕСУТ, обектът ще има право да използва тротоара с цел да поставя върху него масите си. До тогава окупирането му е незаконно и се наказва с парична санкция и от това бива ощетена общината. Тя допълни, че от Комисията за защита на потребителите е бил съставен акт в началото на март за неизрядност при ценоразписа спрямо и информационни табели.

Наша проверка в Общинския инспекторат показа, че на заведението не е била налагана санкция относно използването на тротоара. Оттам приеха сигнала и се ангажира да бъде извършена проверка по случая.

Междувременно кафене „Питер“ продължава да изнася масите си извън обекта без да заплаща необходимите налози към Община Пловдив.