"Както казват японците – пътят към съвършенството се гради малки стъпки. Днес нашата болница прави поредната малка, но изключително важна стъпка към новото и към по-добрите условия за всички наши пациенти и служители". Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов по време на символичната първа копка на големия проект за изграждане на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка на покрива на лечебното заведение.

Обектът се строи на мястото на сегашния открит паркинг за служители на бул. "Пещерско шосе" 66 в Пловдив, тъй като теренът осигурява лесен достъп до сградата на болницата и най-вече до отделението за Спешна помощ, където ще бъдат транспортирано на пациенти.

 

Модерното съоръжение ще включва 603 паркоместа, от които 61 ще са предназначени за хора с увреждания. Общата му площ ще бъде малко над 20 дка, върху които ще се изгради отворен гараж с три покрити нива, а покривът ще е четвърто ниво за паркиране.

Само преди три месеца направихме първата копка на новия корпус, в който да поместим детската клиника. Тя напредва и изключително бързи темпове и вече можете да я видите от южната страна на блока. Днес вече имаме и подписан договор за кредитиране на обща стойност 27 млн. лв.. Това означава, че ще финансираме още няколко други проекти – обект за фотоволтаици, както и преместването на редица клинични звена в друга наша сградата, която ще бъде ремонтирана. Болницата няма да спре до тук със своята амбициозна програма“, очерта директорът.

Паркингът и хеликоптерна площадка са на обща стойност близо 19 713 000лв. с ДДС. Проектът бе изготвен от „Архитектурно Студио Марта Теодосиева“ ЕООД, а за изпълнител на обществената поръчка е избрана фирмата „Интербилд 2023“. 

УМБАЛ „Свети Георги“ е стълбът на здравеопазването в Южна България. При наличието на такава хеликоптерна площадка ще осигури на пациентите адекватно транспортиране и обслужване на пациентите в лечебните заведения, заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов.

На събитието присъствахо още проф. Момчил Мавров от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, пловдивският митрополит Николай, представители на местната власт, официални гости и началници на клиники.

Той пожела успех и амбициозност на изпълнителите на проекта и с усмивка си заяви желанието си да присъства на откриването на готовата площадка, както и кацането на първия хеликоптер върху нея. 

Представител на фирмата строител получи икона на Свети Георги. 

Проектът: