Открит едва преди месеци център за събития в Пловдив е бил засечен от инспектори на НАП да работи в нарушение на данъчното законодателство. На Фондацията „Елизиум“, под която е регистриран обектът им в Стария град, е наложена санкция, научи TrafficNews. Въпросният подлежи на принудително запечатване, като мярката може да бъде наложена за месец, независимо от предвидените глоби или имуществени санкции.

Центърът на фондацията се помещава в реновирана къща на ул. „Душо Хаджидеков“ с идеята да предоставя под наем за различни дейности – културни мероприятия, фирмени партита, уроци или спортни активности. Неговото официално откриване се е състояло на 1 ноември и оттогава на ежедневна база вътре се провеждат платени дейности. В „черния списък“ на НАП обаче центърът е упоменат като такъв, в който се провеждат на турнири по шах.

Справка на медията ни показва, че фондацията е била основана в близкото минало. В търговския регистър като нейни представители са описани София Пиасковски и Елисавета Новакова. Учредили са я на 13 септември 2022г., което означава, че само след половин година дейност нападжиите са открили първите злоупотреби със закона. Обектът им съвсем наскоро е започнал и развитието на свой рекламен сайт, където обявява за предстоящите събития.

Преди няколко месеца двете дами представиха историята си пред една от пловдивските медии, като в рекламна публикация е описано желанието им „да се противопоставят на неправдите в системата в България“. По-нататък става ясно, че имат предвид образователна система, затова отворили съвместна фондация, с проекти по програма „Еразъм +“ и към Национален фонд „Култура“.  

Медията ни потърси за коментар един от основателите на фондацията "Елизиум" София Пиасковски. По време на данъчната проверка тя не е присъствала в обекта, но разполага с констативен протокол. Пловдивчанката категорично отрече в ателието да е била извършвана каквато и да е търговска дейност, която е в разрез със законодателството и допълни, че санкцията е станала заради нерегламентирана касичка с пари: 

Ние няма да бъдем запечатани, защото не сме извършили никакво нарушение. Помещението е моя собственост, аз го бях предоставила безвъзмездно на мой близък, за да проведе в него турнир по шах. Това, което се е случило, не е стопанска дейност. Не разбирам и защо данъчните служители са искали да затворят нас, тъй като не сме търговски обект“, заяви София Пиасковски.

Тя допълни, че е изключително разочарована от отношението на Националната приходна агенция към дейността им: „Аз живея от дълги години в Германия, но родом съм пловдивчанка. Инвестирах много лични средства в това място, защото исках да подпомогна културното развитие в България. Давам го безвъзмездно за семинари, образователни дейности, литературни четения, изложби и прочие. Но какво се случва – идва НАП и решава да ни затвори, затова защото моите приятели, които са организирали турнир по шах, са събирали дарения, предоставяйки на посетителите кафе, чай или домашен кекс. И дават дарения, защото стоят там безвъзмездно, а наемане на такова място струва много пари“, коментира Пиасковска.

Тя отрече в ателието да се продават бутилирани храни и напитки срещу заплащане. По нейни думи причината за наложената санкция станала касичка, в която имало 18 лв.. Съответно за тях не е бил издаден касов бон, което било и причината за съставяне на акта. 

Тази касичка с дарения не била направена по изискванията на НАП. Затова те искат да затворят обекта – кой обект? Моят личен обект, който съм купила и дала за развитието на нашата държава. Това ли искат да затворят? Възмутена съм! А има толкова обекти, в които се случват какви ли не нередности, но никой не ходи да ги запечатва“, сподели пловдивчанката.

Тя допълни, че все пак мярката „Запечатване“ няма да им бъде наложена, тъй като фондацията е изпълнила позволените стъпки за отмяната ѝ.

Законът обаче казва, че ако „Елизиум“ извърши второ нарушение, ще трябва да изчака да мине месец преди обектът им да може отново да функционира.