Бусовете, които бяха запалени в ранните часове на денонощието в кв. „Смирненски“, са били собственост на транспортна фирма, регистрирана в Съединение. По информация на TrafficNews жертва на умишления палеж е дружеството „Експрес П“ ЕООД, което упражнява дейност в областта на вътрешни и международни пътнически и товарни превози, както и таксиметрови превози с леки и товарни превозни средства.

Както медията ни съобщи, две от транспортните им средства изгоряха напълно снощи. Те са били паркирани в междублокови пространства на пловдивския квартал - пред адресите на шофьорите им на улиците „Дивна“ и „Вечерница“.

Към момента не се знае каква е причината за посегателството върху имуществото на фирмата. Със сигурност обаче извършителят е проучил добре къде "нощуват" бусовете, преди да пристъпи към действие. 

Медията ни направи опит да влезе в контакт с тях, но оттам отказаха да коментират случилото се. Нито потвърдиха, нито отрекоха да са станали потърпевши. Без отговор е оставен и въпроса как тълкуват случилото се – дали става дума за сплашване или отмъщение, както и има ли конкретен заподозрян.

Умишлен палеж на фирмени коли в Смирненски, полицията разследва случаяПламъците, обхванали запален бус, достигнали близката жилищна сграда

Справка в търговския регистър сочи, че фирмата няколко пъти е променяла собствеността си, като очевидно става дума за семеен бизнес. Тя е била основана през 2001г. от Петър Минчев. Десетилетие по-късно собственик на капитала и управител става Александър Петров Минчев. През 2016г. начело на дружеството застава Надежда Минчева. Последната промяна е от септември 2023г., когато същата прехвърля 100% от дружествения дял на Петя Минчева.