След отказаха на БСП от мандат за съставяне на правителство, съставът на бъдещото служебно правителство е една от най- обсъжданите теми в държавата. Президентът Румен Радев заяви, че правителството ще бъде назначено с указ на 11 май, а преди това имена няма да бъдат оповестявани. В публичното пространство вече се спряга името на президентския секретар Стефан Янев като  евентуален служебен премиер. Като варианти се сочат също  бившият шеф на следствието Бойко Рашков и проф. Даниел Вълчев, който бе вицепремиер и просветен министър в кабинета на царя.

След назначаването на новият кабинет, вероятно ще последват рокади и в ключови държавни институции , както в столицата, така и в областните градове. Възможна е масова смяна на областните управители. В Пловдив, след като бившият областен управител Дани Каназирева, бе избрана за депутат, нейното място бе заето от заместника й Петър Петров. 

Според запознати, в рамките на месеца, ще бъдат сменени директорите на голяма част от областните дирекции на полицията. Макар, че служебното правителство е със срок на годност само 2 месеца, в пловдивската полиция усилено се коментира евентуалната смяна на ръководството. Макар и по закон деполитизирани, партийните пристрастия на голяма част от полицейските началници не са тайна за никого в системата.

Това бе направено и при предишния служебен кабинет, назначен от Румен Радев, когато министерството на вътрешните работи бе оглавено от пловдивчанина Пламен Узунов. Предвид лобистките скандали, в които бе замесено името на Узунов през миналата година, той явно няма да повтори министерския си мандат. Това обаче далеч не означава, че неговите препоръки няма да бъдат зачетени при назначаването на нови ръководители на полицията. Мнозина смятат, че мнението червеният стратег Георги Гергов също няма да бъде пренебрегнато, въпреки че той бе изключен от Изпълнителното бюро на БСП. 

В публичното пространство като евентуален министър на вътрешните работи се спрягат имената на Бойко Рашков,  и бившите заместници на Пламен Узунов в предишния служебен кабинет – Венцислав Катинов и Емил Ганчев. Коментира се и кандидатурата на проф. Илин Савов, който бе уволнен дисциплинарно от ДАТО, но възстановен, след като осъди Агенцията. Сега е преподавател в Академията на МВР. Савов е син на бившият директор на полицията в Смолян Александър Савов. Другата популярна фигура в семейството е диджей Дамян. 

Бойко Рашков бе директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. - председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Рашков е  преподавател по право. Миналата година Румен Радев го назначи за член на правния си съвет.

Венцислав Катинов е работил от 2001 г. в ОДМВР – Плевен, като в периода 2014-2015 г. е директор на дирекцията.

Емил Ганчев е главен експерт по сигурността на информацията в Районния съд в Пловдив. Бил е директор на ОДМВР – Пазарджик.

Резонен е въпросът на кого новият министър ще гласува доверие в Пловдив? Кой ще замени настоящия директор ст. комисар Йордан Рогачев ?

Според източници на TrafficNews сред обсъжданите имена в София е това на началника на Първо РПУ Петър Тодоров. Той има военно образование, завършил е школата на ГРУ и има сериозен стаж в системата на МВР, така че директорският пост би бил добър финал на кариерата му . Името му е спрягано системно като фаворит за кабинета на ул. "Княз Богориди", включително и при предишния служебен кабинет, но тогава след напускането на Христо Разсолков, бе назначен Атанас Илков. 

Възможно е при евентуална смяна , в рамките на предстоящите два месеца до провеждането на нови парламентарни избори, ръководството на ведомството да бъде поверено и на настоящия заместник на Рогачев – Димитър Събчев.  Предвид краткия срок , това би довело до най- малко сътресения в дирекцията, тъй като Събчев, който е със сериозна професионална биография, познава състава и обстановката, а името му не е замесвано в скандали.

Факт е, че последните трима директори на ОД МВР – Пловдив – Христо Разсолков, Атанас Илков и Йордан Рогачев  бяха преместени в Пловдив от други дирекции в страната.  Първото „външно” назначение  след освобождаването на Пламен Узунов като директор на пловдивската полиция бе обосновано от тогавашния главен секретар на МВР Георги Костов като „начин за избягване на излишни сантименти”.  Ако в случая „сантимент” е било метафора на контакти, които са в разрез със служебните ангажименти на даден ръководител, то има още много какво да се желае в тази посока.