Отсечено дърво в кв. „Кършияка“ предизвика възмущение у гражданите, живеещи в съседство, които попитаха какви са приоритетите на общинските еколози. 

Преди дни дърво на ул. „Поп Тачо“ изчезнало, а с него и следите от дънера му, сигнализира читател на TrafficNews. Иван разказва, че от години там е расъл орех, който е защитен вид широколистно растение. По негови наблюдения дървото било абсолютно здраво и не представлявало опасност за граждани или околни сгради. Въпреки това обаче то било отсечено, а дънерът му фрезован и сравнен с нивото на тротоарните плочки. На няколко метра има друго, която е непокътнато. 

„Каква беше причината да отсекат това здраво дърво“ – пита пловдивчанинът?

Негови подозрения клонят към версията, че дървото е било ликвидирано заради разположението му. С други думи – за някого е било повече пречка, отколкото необходимост, здраве или част от екосистемата на иначе мръсния Пловдив.

Бърза справка на TrafficNews показва, че дървото се намира пред гаражите на частна кооперация на ул. „Поп Тачо“ 5. Въпросната е изградена преди няколко години и със сигурност първо на мястото е било дървото. Допреди това в парцела, където сега се издига няколко етажна жилищна сграда, е имало „прашно петно“, което живеещи в близост са употребявали като паркинг. След построяването на въпросната се изгражда и вътрешен паркинг. И именно тук идва въпросителната. Дървото, което допреди това е било там без да пречи на никого, изведнъж се оказва пред гаражната врата. В този смисъл, каквато и маневра да бъде извършвана, кола с нормални размери не може да заобиколи дървото и да влезе в гаража си. 

Скоро след това, без да се твърди, че между въпросните обстоятелства има връзка – дървото изчезва. Съмнения какво точно се е случило зачовъркали живеещи в близост, а за да проследи ситуацията, медията ни се обърна към отдел „Екология“, действащ на територията на район „Северен“ в Пловдив. Въпросите си препратихме и към общинско предприятие „Градини и паркове“, които по регламент са ангажирани с дейността по отсичане на растения, а освен това поддържка и контрол на зелената система в града.

Попитахме еколозите  дали отсичането на дървото е извършено след подадено заявление от гражданин и какъв е бил посочения мотив за подобно искане. Интересувахме се още от това извършена ли е проверка по отношение на здравето на дървото, преди да бъде отсечено и какво е показала тя?

От отговорите им става ясно, че заявление за отсичане е подадено през октомври миналата година. Последвала проверка на място от съвместен екип на „Екология“ и „Градини и паркове“, а след нея било установено, че „е налице основание дървото да бъде премахнато“. Конкретните мотиви за отстраняването му не са посочени. 

От Общинското предприятие пък посочиха, че отсичането на дървото е извършено със заповед на районното кметство и при спазване на разпоредбите за опазване на зелената система в Пловдив. На въпрос по каква причина дънерът е фрезован, ни бе отговорено, че по принцип това е правилният начин за обработка на отсечено дърво, но от предприятието рядко имали време да вършат нещата по този начин.

Надяваме се, щом двете институции са работили заедно, да е бил упражнен взаимен контрол на дейността. Още повече се надяваме, че щом се посочва, че всичко е протекло при пълно спазване на Наредба за развитие, поддържане и опазване на зелената система на Община Пловдив – това е да така. За последното разчитаме на доверие, тъй като по-подробно фактология не ни е предоставена.

Но, ако хипотетичните притеснения на гражданите от ул. „Поп Тачо“ се окажат близки до реалността, се чудим животът на едно дърво (вероятно здраво и вероятно защитено) по-маловажен ли е от достъпа до един гараж?

Ето и пълният отговор на отдел "Екология" към райнно кметство "Северен", както и снимки от Google Maps, които показват какво се е случило на ул."Поп Тачо" през годините:

През 2012 година:

През 2015 година: 


През 2022 година:

Проведоха още две залесителни акции в „Северен"