Представители на ромската етническа общност и младежите на БЧК отбелязаха Международния ден на правата на човека в Пловдив. На срещата присъстваха и представители на Община Пловдив и фондация „Рома“, които си партнират по проекти за социално, здравно и икономическо включване на етническите групи.

Напоследък толерантността между хората е изчезнала. Опитват се да ни разделят, понякога дори с политически цели. Ние трябва да се борим срещу това, да заявяваме готовност да бъдем единни. Защото обединеното гражданско общество се манипулира по-трудно“, заяви председателят на фондация „Рома“ Асен Карагьозов.

Октай Шериф от дирекция „Социални дейности“ към общината, който бе модератор на събитието, посочи, че е изключително важно да съхраняваме и пазим човешките си права.

„Втората световна война беляза страшно много жертви, бяха разбити съдбите на милиони. Тогава са инициирали документ, който да създаде условия за един по-справедлив свят. Създават всеобщата декларация, която става като новата религия – задължителна е за всички. И обединява целия свят в идеята да се съхраняват правата на отделните индивиди“, заяви Шефир. След това пред аудиторията бяха представени и 30-те изконни права, ратифицирани в „Всеобщата декларация за правата на човека“.

В дискусията се включиха и представители на Българския младежки червен кръст, които бяха подготвили презентация на тема Международно хуманитарно право. Михаил Джамбов и Дани Христова, доброволци към БМЧК, определиха темата като изключително важна и представиха накратко какви са основните права на човека в условията на военен конфликт.

Междувременно от фондация „Рома“, с която общината си партнира за създаването на Център за здравни и социални услуги на едно гише в „Столипиново“, обявиха пред TrafficNews, че на 16 декември започват интервютата със социални работници и образователни медиатори, които да се включват в проекта.

Очаква се голяма част от работещите в центъра да бъдат хора от етническата група, за да се скъси максимално дистанцията с ромската общност в Пловдив.

Припомняме, че проектът, за който общината получи близо 2,3 млн. лв., предвижда изграждането на здание в кв. „Столипиново“, където да бъдат предоставяни комплексни услуги – здравни, социални и икономически. За целта вече има отреден парцел от 6 дка, находящ се на ул. „Калина“, заяви Асен Карагьозов.

Паралелно с изграждането на сградата ще има много дейности, свързани с различни обучения на хора от квартала. Те са свързани с младежи, които са завършили средно образование и проявяват интерес към придобиване на професионална квалификация.  

„Ромската етническа група в Пловдив разполага с едни от най-добрите занаятчии. Ще се насочим и към тези талантливи хора, някои от които от ранните си години умеят неща. Когато тръгнат на работа, им трябват кетапи, с които те не разполагат. Ще работим и с тях“, заяви председателят на фондация „РОМА“ Асен Карагьозов.

След беседата всички се оттеглиха, за да изгледат кратка музикално-артистична програма, изнесена от ромски танцов състав.