"Шапка свалям на всички, които сте в тази зала. Вие показахте, че в университета има студентска общност и тя е жива!" Така докторантът Димчо Петров се обърна към студентите от Университета по хранителни технологии, които днес бяха изпълнили голямата аула на университета. Те поискаха нов студентски съвет, прозрачност при управлението му и пълна отчетност на изразходвания бюджет. На среща, организирана от Съюза на студентите от Хранителната индустрия и туризма /СС ХИТ/, бяха дискутирани част от проблемите на УХТ, които през последния месец са обект на редица медийни публикации.   Основните критики бяха насочени към Студентския съвет и по-конкретно към доскорошния му председател Пламен Петров и почетния председател на съвета Иво Финков. 

Зам.-председателят Калоян Калинин заяви, че ако скандалите продължат и се задълбочат, ще пречат на всеки един от студентите да се реализира адекватно, независимо от отличната подготовка, която е получил в УХТ. Тази ситуация унищожава връзките с бизнеса.

На срещата стана ясно, че голяма част от студентите не са запознати с органите на самоуправление, не знаят как се избира и функционира Студентският съвет, Общото събрание, домсъветите на общежитията и др. Бе повдигнат въпросът как се разпределя бюджетът на Студентския съвет, който е 1% от таксите, събирани от студентите. Студенти изразиха възмущение, че тези пари се управляват от няколко човека без необходимата прозрачност. Стана ясно, че съветът е платил 5000 лева за тиймбилдинг, в който са участвали част от членовете на съвета. 

"Срам ме е, че в медиите бяха изнесени недоказани обвинения и компромати за управлението на университета и то от хора, които са ползвали най-много облаги тук. За мен е много важно да се възстанови академичният дух", заяви четвъртокурсничката Деа Ташева. Тя припомни, че в университета на първо място всички са студенти, а след това са членове на различни организации и основната им задача е да учат. Ташева изрази недоволството си от лошото качество на онлайн обучението и от "издевателствата", на които са подложени студентите от някои преподаватели. Аудиторията посрещна с бурни аплодисменти възмущението ѝ от очернянето на доц. Обрешков, срещу когото има жалба от Иво Финков.

"Аз също не успях в срок да предам дипломната си работа и сега ще трябва да изчакам до пролетта. Но не съм тръгнала да се оплаквам и да клеветя преподаватели затова и да се оплаквам в медиите. Законите са еднакви за всички", заяви студентката. 

Самият доц. Обрешков също взе думата в залата и обясни фактологията по казуса "Финков".

"Що за титла е това "почетен председател" и това докога ще продължава", попита преподавателят, визирайки титлата на Иво Финков. Той от своя страна отговори, че тя му е дадена от Общото събрание на университета и я сравни с почетната титла "доктор хонорис кауза" .

Тезата на докторанта е, че правата му са нарушени, тъй като Факултетният съвет не се е събрал в срок, за да гласува прекъсване на докторантурата му, каквото той е поискал и на каквото има право. Доц. Обрешков го репликира, че основното му право не е да пита кога ще се свика Факултетен съвет, а да подготви дисертацията си, от която според преподавателя нямало и следа.

"Ваше задължение е да се борите за правата на студентите, а не за собствените си права", заяви доцентът, а думите му бяха посрещнати с мощни аплодисменти от залата. 

Ректорът на университета проф. Пламен Моллов, който също присъстваше на срещата, заяви че за втори път в живота си вижда аулата толкова пълна и призова студентите да бъдат заедно и да вземат правилните решения. Заяви, че ръководството също носи вина за създалата се ситуация, защото 2,5 години не е предприело мерки да сложи край на произвола и това е позволило малка група самозванци да въвлече УХТ в интриги. Прикани присъстващите да бъдат смели и непримирими към малките вождове, които им  внушават, че са незаменими и несменяеми. Проф. Моллов изтъкна, че клеветите на група самозванци безспорно са нещо много неприятно, но този период вече е приключен.

Членове на Студентския съвет също излязоха с упреци към ръководството, като заявиха, че не са уведомявани за събрания и са насъсквани срещу преподавателите си. 

В УХТ започна подписка за отзоваване на сегашния Студентски съвет и избор на нови делегати и нов съвет. 

Общото събрание на университета е с дата 11 ноември.