Скандирания „Слава на Русия“ и „Да живее Путин“ огласиха хълм Бунарджика в Пловдив, часове след като Русия изстреля 15 крилати ракети по Киев тази сутрин. Стотина души, сред които руски граждани и местни русофили, се включиха в  „Безсмъртния полк“. На събитието дойдоха почетния руски консул Георги Гергов и руският посланик Елеонора Митрофанова, които бяха посрещнати с аплодисменти от тълпата. Те поднесоха цветя и пред „Паметника на победата“. Венец бе предаден и от посолството на Беларус.

За разлика от предишната година, когато посланикът на Русия се появи в яркочервен костюм, тази година тя бе избрала доста по-консервативно черно протоколно облекло.  

„От фашизма ни спаси СССР, а от НАТО ще ни спаси Русия“, крещяха русофили. Много от тях носеха тениски и плакати с "модерната свастиката" - Z. Именно под този знак се събираха и подписи за "Национален референдум за мир и суверенитет на България". 

Граждани разказаха пред TrafficNews, че участват в „Безсмъртния полк“, за да почетат паметта на близките си, загинали в боевете, които са ни освободили от фашизма. Развяха заедно български и руски знамена и снимки на починали войници. Десетки пък опънаха плакати с ликовете на Сталин и Путин.

Под съпровода на руски парадни песни тълпата се изкачи до върха на тепето. Там бе и Димитрий - пристигнал заедно със съпругата си и двете им деца чак от Варна. В Пловдив дошли, за да отбележат 9 май пред паметника на Альоша. „Днес е семеен празник, всеки един от нас има загинали роднини по време на войната. Искаме да празнуваме, за да уважим тази традиция и да запазим паметта им. Без памет и почит - няма да имаме бъдеще. Това е и вашата история, вашата страна - помнете я“, каза той към българите.

Рехаво бе присъствието на политически представители, като единствено се мярнаха членове на БСП и новата „Автентична лява“ на Пловдив.

До Альоша обаче чинно през цялото време стоеше Борис Гаджаров от Карлово, чийто чичовци са загинали при Драва.  През цялото време в ръцете си стискаше знамената на България и Русия и плакат с надпис „Българино, добре помни историята си и твърдо я отстоявай, за да не бъдеш национален предател“.

Тук съм на този ден, за да отдам почит до този величествен паметник. За да поднеса венец към тези, дали своите кости за нашата свобода“, каза Гаджаров и добави, че днешна България има нужда от държавници, а не от политици.

Провеждането на „Безсмъртния полк“ така и не бе отменено от Община Пловдив. Макар и със закъснение това бе сторено от Софийска община, след като стотици се събраха пред Моча, за да отбележат 9 май. Събитието в столицата бе съпроводено от протест. В Пловдив обаче бе мирно – бе осигурена сериозна охрана, а до безредици или протести не се стигна.