Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов излезе с отворено писмо, в което сигнализира за намеса в учебния процес на депутата от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски и други функционери на партията. Той твърди, че депутатът се е появил на студентско събрание, направил е опит за натиск, внушения и политическа пропаганда- недопустими за учебно заведение. "Категорично възразявам и няма да допусна провеждането на агитация и намеса от партийни централи на територията на Университета по хранителни технологии Пловдив. Безусловно ще отстоявам и защитавам правото на студентите да изразяват свободно позициите си, да провеждат инициативи, да се развиват и утвърждават като младите лидери на утрешния ден" , се казва в писмото, което е адресирано до председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, министъра на образованието Сашо Пенов, кметът Здравко Димитров и директорът на полицията Васил Костадинов. 

Как е възможно депутати и други политически лица да нахлуват на студентско събиране на територията на автономно висше училище, за да оказват натиск на студентите, да ги манипулират и да си разчистват сметките с опонентите си? Така ли се сменя модел и това ли е пътят на промяната?!?!, е написал в социалните мрежи преподавател от университета вчера. Под поста му има дълга дискусия, в която хора от учебното заведение също изразяват недоволство от случилото се. 

TrafficNews потърси за коментар депутата Константин Бачийски, но той отказа разговор с представител на медията. От "Продължаваме промяната" излязоха с официална позиция, в която се твърди, че срещата на Бачийски  в Университета по хранителни технологии в Пловдив със студенти е прекъсната неправомерно от ректора на учебното заведение. 

"Г-н Бачийски е бил на открита среща със студенти по покана от председателя на Студентския съвет на Университета. Лекцията е на тема борба с корупцията, но в един момент е прекъсната ректора на учебното заведение Пламен Моллов", се казва в позицията на ПП.

"Ректорът на университета приканва студентите да напуснат събитието, като представители на учебното заведение обещават на г-н Бачийски, че ще бъде поканен да проведе въпросната среща след време", заявяват още от партията.

На лекцията Константин Бачийски е поставил въпроса кое е наложило грубото прекъсване на срещата му със студентите и защо не е оставен да говори пред тях особено по такива актуални теми като борбата с корупцията.

"Има ли причини ръководството на университета, в това число и ректорът му - Пламен Моллов да се притесняват от темата борба с корупцията? Има ли и други подобни случаи в Университета по хранителни технологии или това е прецедент? Смятаме, че студентите заслужават достъп до знание и натрупан опит и не е редно един ректор да пречи заради субективни фактори, както и да политизира тема, от която студентите са искали да получат единствено знания", завършват от "Продължаваме промяната".

Ректорът на УХТ отговори в официално съобщение като, заяви че твърденията за поканата са лъжа. 

  • Лъжа 1 - Няма официална покана като лектор към народния представител. Използва хвърчаща бележка от студент с прекъснати студентски права!
  • Лъжа 2 - Не е бил заплашван народния представител, това са водевилни твърдения!

Никой в УХТ Пловдив не се притеснява от темата за борба с корупцията, това е общност на почтени и уважавани преподаватели и професионалисти!

Всъщност единственото, което ни притеснява и няма да допуснем, е политически самозванци да бъдат представяни като извор на “знания и опит”!

 Спрете се вече, изборите минаха!

Малко по-късно студенти и докторанти публикуваха жалба в сайта на УХТ, в която изрязават възмущението си от "незаконосъобразното поведение на ръководството на Студентския съвет и "почетния председател", твърдейки че се превърнал във феодална структура. "

"Ние се сблъскваме всекидневно с абсолютно арогантното поведение на ръководството и „Почетния председател“ на СС при УХТ и тяхното безцеремонно поведение. Всички нас ни е срам от това, че те редовно не посещават лекции и упражнения, които са задължителни за всички студенти, с мотива, че са ръководство на СС и се ползват с привилегии и са с по-висш ранг от останалите студенти и докторанти. Дори сме ставали неволни свидетели, че преподаватели са били притискани да им заверяват семестрите и да им приемат извън всякакви законови срокове курсовите работи, презентациите, дори и дипломните работи с мотива, че те имат по-висок статут от останалите студенти и на тях им се полага да не присъстват на занятия и да не спазват сроковете.  Много студенти се оплакват, че те могат да нарушават всички правила и закони и им се разминава, защото са „ШЕФОВЕ“ на СС. Те не спазват нито една разпоредба на ЗВО, ПОУД, дори и на незаконосъобразния и нелегитимен ПУДСС при УХТ, а тяхното перчене и мутренско поведение създава огромно напрежение между студентите" се твърди в жалбата. 

Подателите обвиняват ръководсвото на СС и в непрозрачно разходване на средства. 

"Има средства, които се харчат, но никой нищо не знае и ние не сме уведомени за нищо. Като поискаме да се направи отчет на дейностите, се получава отговор - „ние, кьдето трябва сме се отчели“??? "

Жалбопадателите завършват изложението си с призив "Прекратете тази вандалщина върху науката и висшето образование!!!

Ние, всички долуподписани, подкрепяме решението на Академичния съвет на УХТ за отстраняване на студента Пламен Петров. Считаме, че е обосновано и в интерес на цялата студентска общност!"

 

Приложено публикуваме пълния текст на писмото на ректора проф. Пламен Моллов, както и жалбата, подадена от студенти и докторанти. 

Очакваме и позицията на представителите на Студентския съвет. 

 

Уважаеми колеги,

Обръщам се към Вас от името на цялата академична общност на Университета по хранителни технологии Пловдив, в т.ч. Академичния съвет, Съвета на настоятелите, университетските синдикални организации към НБС ВОН КНСБ, КТ „Подкрепа“, ФУНИС и ДеСО при АДС, за да Ви информирам за безпрецедентно поведение от страна на Народния представител Константин Бачийски и други активисти на „Продължаваме промяната“, което не само е в нарушение на Закона за висшето образование, но и по недопустим начин потъпква етичните норми и традициите, установени в начина на работа и общуване във всяко едно висше училище.

На 24.10.2022 г. бях потърсен за помощ и подкрепа от наши студенти, които по време на тяхна регулярна среща са били изненадани от появата на г-н К. Бачийски и още повече от директните му опити за натиск и внушения за политическа пропаганда между студентите на УХТ. Заявените му намерения като бивш член на комисията за корупция в 47-то НС да изнася нерегламентирани лекции по фирмено право, без да е юрист, са нелепи извън утвърдените лекционни занимания на студентите. Такава практика не съществува в нито едно учебно заведение, а именно: който и да е народен представител да изнася политически лекции и да се явява самоволно на сбирки на студентската общност, като най-демонстративно нарушава установения в университетите ред.

По-късно, вече в присъствието на ръководството, студентите възмутено възразиха, че това което им е говорил народният представител, не ги интересува и съответно продължиха срещата си в друга зала. Но все пак, това скандално поведение създаде много притеснения в младежите и повдигна резонни въпроси от тяхна страна какви са тези самоволни изяви на този човек, който им се е представил като световно известна личност в 150 държави …

Ето цитат от изказването на народния представител: „Аз съм IT предприемач, собственик съм на IT компании, в които бизнесът се развива в чужбина, което ни дава възможност за независими служебни правоотношения в България. Всички неща, които се случват в България, се случват по ненормалния начин, тоест едни хора, които стоят отзаде, разполагат с целия ресурс и един млад човек, ако иска да прави бизнес или иска да прави кариера, е много трудно да пробие. В смисъл, ако няма яка подкрепа на тези хора. Затова аз преди 20 години започнах да работя в чужбина, за да не зависи това от местните феодални взаимоотношения и сега имаме клиенти в десетки държави по света и това ми дава една свобода на действия. Така мога да кажа, че в годините назаде имам 80 и няколко човека на работа при мен и създавам работни места основно в България, но продуктът ни е експортно ориентиран … Преди да стана депутат бях 10 години общински съветник в Бургас и съм много добре запознат с политическия живот и изобщо с всичко, което се случва … Първата ми битка е за Морската градина в Бургас, която общината искаше да я дава на концесия на един „велик инвеститор“ и искаха да я дадат почти без пари … В предния парламент, като член на Комисията по антикорупция, казусът с вашия Ректор мина през мен. Просто бях един от хората, които бяхме на границата, но видях как се случват работите на национално ниво, не само на регионално. Между другото видях как хората, които се опитват да се опълчат – проф. Даскалов, който се бяха опитали да го подкупят, … даже с хора замесени и във вашия Университет …

Най – интересното нещо беше, че той, след като отказа да получи подкупа и получи заплахи, се наложи да го сложат под охрана … и жена му я беше страх да излиза от тях … когато той не може да бъде купен, стана неудобен … И един ден той ми звъни и ме пита – Бе Коце не можеш ли да звъннеш на някой от полицията, че даже единият там имал пистолет и така му сложиха охрана. След това случаят отиде при Зам. министъра, който беше в земеделието, и на него също му предложиха подкуп в размер на 500 хил. левове на месец …“

Това е само кратка извадка от „юридическата лекция“ по „предприемачество и антикорупция“ на народния представител К.Бачийски.

Категорично възразявам и няма да допусна провеждането на агитация и намеса от партийни централи на територията на Университета по хранителни технологии Пловдив. Безусловно ще отстоявам и защитавам правото на студентите да изразяват свободно позициите си, да провеждат инициативи, да се развиват и утвърждават като младите лидери на утрешния ден.

В моя дългогодишен опит като университетски преподавател, а също така и два мандата като народен представител, за първи път съм свидетел на подобна смехотворна проява, която освен всичко друго е демонстрация на неуважение и невъзпитание.

Апелирам за институционално взаимодействие, интелигентност в комуникацията и обединение на усилията ни, както за реализация на потенциала на нашите студенти, така и за справяне с проблемите и предизвикателствата пред държавните университети.

Очаквам Вашите мнения и препоръки по този казус.

С уважение,

 

Проф. Пламен Моллов

РЕКТОР

 

P.S.

Настоящото писмо е депозирано на вниманието на г-н Вежди Рашидов – Председател на 48то НС, Проф. Сашо Пенов – Служебен министър на образованието и науката, Акад. Лъчезар Трайков – Председател на Съвета на ректорите, г-н Даниел Парушев – Председател на НПСС, г-н Здравко Димитров – кмет на град Пловдив, Тодор Деянов – апелативен прокурор на град Пловдив и Васил Костадинов – директор на МВР град Пловдив.

-----------------------

ЖАЛБА

ОТ СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ КЪМ УХТ ПЛОВДИВ ПО ПРИЛОЖЕН ПО-ДОЛУ списък

УВАЖАЕМИ ПРОФ.МОЛЛОВ,

Сезираме Ви с настоящата жалба за незаконосъобразното поведение на ръководството и „Почетния председател“ на Студентския съвет към УХТ-Пловдив, което ние считаме за нелегитимно съгласно Закона за висшето образование, Правилника за организация на учебната дейност в УХТ и др.

Считаме, че и Правилникът за устройството и дейността на Студентския съвет при УХТ също не е легитимен и не е съобразен с действащите закони в Република България и не е актуализиран от 2017 год. За жалост, действащото ръководство на СС при УХТ не спазва дори и него.

Изразяваме огромното си възмущение от това, че СС към УХТ се е превърнал в една феодална структура, която вреди на всички нас студентите и докторантите в УХТ. Ние се сблъскваме всекидневно с абсолютно арогантното поведение на ръководството и „Почетния председател“ на СС при УХТ и тяхното безцеремонно поведение. Всички нас ни е срам от това, че те редовно не посещават лекции и упражнения, които са задължителни за всички студенти, с мотива, че са ръководство на СС и се ползват с привилегии и са с по-висш ранг от останалите студенти и докторанти. Дори сме ставали неволни свидетели, че преподаватели са били притискани да им заверяват семестрите и да им приемат извън всякакви законови срокове курсовите работи, презентациите, дори и дипломните работи с мотива, че те имат по-висок статут от останалите студенти и на тях им се полага да не присъстват на занятия и да не спазват сроковете. Има дори брожение от техните курсове и въпроси: защо тези хора не правят нищо, свързано с учебния процес, и се държат абсолютно арогантно с преподавателите и ги обиждат и това им е позволено? Много студенти се оплакват, че те могат да нарушават всички правила и закони и им се разминава, защото са „ШЕФОВЕ“ на СС. Те не спазват нито една разпоредба на ЗВО, ПОУД, дори и на незаконосъобразния и нелегитимен ПУДСС при УХТ, а тяхното перчене и мутренско поведение създава огромно напрежение между студентите. Ние искаме академична среда, в която да се обучаваме, а сме принудени да търпим пълното „опростачване“ на самото ръководство и „Почетния му председател“, който се представя за „Малкия ректор“ и буди страх в студентите, които са възпитани и културни, и в преподавателите, които дори ги е страх да се оплачат и им заверяват семестрите, за да им се „махнат от главата“. Дори преписват на изпитите, а преподавателите ги е страх да сигнализират. Тази създадена обстановка на пълно феодализиране на СС при УХТ вече много вреди на съвестните студенти и докторанти, които спазват академичния дух и демонстрират добро поведение и възпитание, и създава предпоставки за увличане в подобно поведение на други студенти, които не искат да се обучават и да спазват законите, а да ползват привилегиите, които сегашното ръководство на СС са наложили насилствено и самоволно.

Сезираме Ви също така, че някои от нас като членове на СС изобщо не сме уведомявани за събрания на СС за вземане на каквито и да е решения на СС и за протоколиране на цялата дейност съгласно законите и правилниците. Няколко човека просто се събират, решават си нещо, подписват се „на крак“, без никой да знае нещо. Има средства, които се харчат, но никой нищо не знае и ние не сме уведомени за нищо. Като поискаме да се направи отчет на дейностите, се получава отговор - „ние, кьдето трябва сме се отчели“??? Голяма част от членовете на СС не се познават помежду си, а са просто фигуранти и чрез подвеждане им се дават готови документи само за подпис.

Съгласно чл. 43 ал. 1 от ПОУД всеки студент (включително ръководството, Председателят на СС) е длъжен: т. 1. да спазва Правилника за устройството и дейността на УХТ, настоящия правилник и всички вътрешни нормативни актове на университета;

т. 2. да съдейства за постигане на мисията и целите на УХТ и да утвърждава неговия престиж;

т. 5. да посещава учебните занятия навреме и в нормално за работа състояние и да изпълнява задълженията си, предвидени в учебната документация на професионалното направление и специалност, в които се обучава;

т. 9. да не уронва името и престижа на университета;

т. 11. да не нарушава академичния дух и традиции със своето поведение и външен вид;

т. 12. да спазва академичните и етичните норми в отношенията със своите колеги, с преподавателите и с административните служители на университета;

т. 14. да изпълнява и други задължения, произтичащи от правилниците на УХТ и от решенията на органите за управление на университета.

През годините на обучението си цялото ръководство на СС при УХТ не са спазили нито една от тези разпоредби по чл.43, ал. 1 т.1,2, 5, 9, 11, 12 и 14 от ПОУД и най-проблемното е, че като ръководство на СС подтикват и другите студенти към подобно, неподобаващо за академичните среди, поведение.

СЪГЛАСНО ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ /ПУДСС/ ПРИ УХТ

Съгласно чл.29, ал.1, т. 2 Председателят на СС присъства и участва в заседанията на Ректорския и Академичния съвет на УХТ.

Съгласно чл.2 органите на управление са Общото събрание на студентите (ОСС) и Студентски съвет (СС), който е постоянно действащ орган за защита на общите интереси студентите и докторантите в УХТ

Съгласно чл.6 от ПУДСС дейността на Студентския съвет е насочена към:

Изява на СС за защита на общите интереси на студентите и докторантите от УХТ. Нищо от това не е направено. Единствено са факт личните им сбирки, но не е ясно в каква посока е защитата на студентите и докторантите. Тези клаузи се ползват за защита само на личните интереси и удобства на няколко човека от ръководството на СС при УХТ.

Няма защита на социалните интереси на студентите и културна, спортна, международна и учебна дейност, (чл.72, ал. 5 от ЗВО). Ръководството на СС не е организирало нищо в тази посока!

Няма подпомагане на учебната дейност, семинари, курсове и други форми на обучение! Единствено сбирки по ресторантите на ръководството на СС при УХТ не могат да бъдат признати от нас като подпомагане на учебната дейност, а като деградация на същата.

Няма формирани групи и клубове според индивидуалните интереси на студентите и докторантите от УХТ!!! Когато сме поставяли въпроси за създаване на клубове (защото ние се интересуваме от научна дейност), ни се е отговаряло, че няма смисъл!

Съгласно чл. 28 от ПУДСС СС има задължение да установява вътрешни и международни образователни, културни и следдипломни контакти със студентите, да организира научната работа и публикуването на специализирани научни трудове на студентската общност. Нищо от това не е направено! Командировките им винаги са били свързани с участието на някоя конференция, но за съжаление само в частта почерпка, коктейл или банкет! Съответно не сме и информирани какво е обсъждано на научната конференция, защото няма присъствие, когато се обсъжда науката!

Има множество ситуации предизвикани от ръководството на СС, които са недопустими да се случват във Висше учебно заведение, особено в УХТ, който е най - реномираният университет в областта на хранителните технологии в България, а и на Балканския полуостров. Няма възможност останалите студенти и докторанти, които действително се занимаваме с наука, да подминем такъв болезнен и сериозен казус, който предизвиква уронване на престижа и доброто име на УХТ, с лека ръка. Никой няма право да се подиграва по такъв начин на тези, които искат истинско образование, и на преподавателите по толкова провокативен и обиден начин. Имаме сериозно притеснение, че ръководството на СС и най-вече „Почетния председател - малкия ректор“ ще увлече и всички студенти към непристойно поведение и ще доведе до деградация и влошаване на целия учебен процес в университета. Университетите са създадени, за да обучават кадри по специалности и да създават спокойна и академична обстановка както на студентите, така и на преподавателите, а не да се създава притеснение и да се губи престижът, което да има тежки последици относно начина на обучение. Тези хора така обезценяват нашия труд и обич към науката.

С оглед на всичко гореизложено, изразяваме притеснение, че недостойното поведение в академичните среди се толерира от външни сили, които вредят на обучението на всички студенти и докторанти! И Ви молим СПЕШНО да вземете мерки и да бъде спряно това вредно въздействие върху академичната общност!!! Обслужването на интересите само на няколко човека от ръководството на СС при УХТ води до деградация на академичните среди и създава прецедент, който ще доведе до последици за безнаказаност и ще увлече други ръководства на СС в други университети. Прекратете тази вандалщина върху науката и висшето образование!!!

Ние, всички долуподписани, подкрепяме решението на Академичния съвет на УХТ за отстраняване на студента Пламен Петров. Считаме, че е обосновано и в интерес на цялата студентска общност!