Само за ден полицията в Пловдив е установила 1 106 нарушения на пътя, при проверени 3 289 водачи и превозни средства. 17 души са се качили зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Двама хитреци дори са предложили подкуп на униформените.

От пловдивската полиция припомнят, че камери, патрулки и пътни полицаи контролират всички пътни артерии за празниците. Полицейският състав следи за скорост, рисково шофиране и водачи, управляващи МПС под въздействието на алкохол и наркотици, както и седнали зад волана неправоспособни лица.

За диапазона от 08.00 часа на 1 май до 04.00 часа на 2 май  са проверени 1 505 МПС-та и 1784 лица, информират от полицията. 19 от проверените водачи са с отнети книжки, а 33 автомобила са били дерегистрирани.

За установените административни нарушения са съставени 238 акта, а наложените глоби по фиш са 259 броя. 15 са водачите, които са шофирали след употреба на алкохол. В 5 от случаите техническото средство е отчело над 1.2 промила.

Други двама шофьори са се намирали под въздействие на наркотични вещества към момента на проверките на пътя, а трима са отказалите да бъдат тествани за употреба на алкохол и наркотици. 

139 от проверените водачите са били без поставен колан или защитна каска, за което е взето административно отношение.

15 са били превозните средства, чиито водачи не са се съобразили със задължителното условие автомобила им да има застраховка гражданска отговорност, а в 66 случая са констатирани технически неизправности по проверените превозни средства.

С нередовни пътни документи са били 126 лица. Само 9 са случаите, в които водачи са използвали мобилен телефон по време на управление, игнорирайки възможността да попаднат в рискова ситуация, породена от тяхното поведение зад волана. 

Четирима водачи са си позволили да се придвижват със спрени от движение МПС. За неправилно движение по пътното платно са санкционирани 12 от шофиралите, а за други нарушения по ЗДвП-  135-ма.

 По време на проверките са заснети и 527 нарушения на скоростните режими. Връчените електронни фишове на  водачи и пътници са 67 броя, а общата им стойност възлиза на 5 450 лв., което показва, че нарушителите са свикнали да отлагат плащането на своите глоби, съобщават от полицията.