Броят на безвъзмездни кръводарители за изминалата година е намалял в близо 1000 души за целия Пловдивски регион, коментира пред TrafficNews директорът на Районен център за трансфузионна хематология  д-р Соня Джевизова-Амалиева.  

“От 2020 година насам има спад в желаещите да дарят кръв, но все пак продължават да идват доброволци. Това се дължи не само на локдауна, но и на редукцията на подвижните екипи на РЦТХ-Пловдив. В момента няма как да посещаваме предприятия, университети, училища, за да провеждаме кампании”, добавя директорът на кръвния център.  

Въпреки това количествата банки от всяка кръвна група са достатъчни, за да се посрещнат нуждите на хората в региона, пояснява тя. Това се отнася и за наличната кръвна плазма от преболедувалите Covid-19. Припомняме, че РЦТХ-Пловдив вече разполага с три апарата за реконвалесцентна плазма, както и фризер за съхранение. 

“От началото на 2021 година дарителите на плазма, необходима за лечението на тежки усложнения от Covid-19, са над 200.  Средно на ден при нас идват по 3-ма кандидат-дарители. Количествата в депата са много динамични, засега са достатъчни за осигуряване плазма на тежко боледуващите. До момента не се е случвало някой да има нужда и да не можем да откликнем”, коментира д-р Соня Джевизова-Амалиева. 

Директорът на РЦТХ-Пловдив разясни, че всеки ден между 10 и 20 души се нуждаят от плазма. Поради влошената обстановка обаче, посрещането на третата вълна на Covid-19 може да наложи необходимост от повече количества реконвалесцентна плазма.   

Затова призивът е всеки, който има желание да дари кръв или кръвна плазма, да го направи по удобно за него време в Центъра за трансфузионна хематология в Пловдив от 08:00 ч. до 19:00 ч.  

Има възможност жителите на Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик да дарят кръв в града, който населяват. Банката се транспортира до Пловдив, където се обработва от апаратурата, с цел улеснение на гражданите, информира директорът на РЦТХ.  

Припомняме, че е необходимо предоставянето на доказателство за преболедувана инфекция: епикриза от болнично заведение, резултат от PCR, антигенен или тест за антитела- направени в оторизирана лаборатория.  

Д-р Соня Джевизова-Амалиева поясни, че само от антителата след преболедуване на инфекцията може да се извлече реконвалесцентна плазма. Тези, придобити след ваксинация, не са ефективни.  

За повече информация при желание за даряване на кръв и кръвна плазма: 
Тел.: 0885 319 290 

Адрес: бул. България 234Б, на гърба на УМБАЛ „Пловдив“