На 14 май, по време на “Европейска нощ на музеите 2022 - Пловдив” Сдружение “Хайдути” ще направи дарение на носия, реконструирана по снимка на великия български борец за свобода - Хаджи Димитър на Регионалния исторически музей в Пловдив.   Фигурата ще бъде изложена в Експозиция „Българско възраждане”.
 
Сдружение “Хайдути” -Пловдив реконструира по снимка носията на Хаджи Димитър.  Цял месец шиене на ръка само с автентични материали - 12 метра шаяк и 200 метра гайтан, е отнело на известния шивач на хайдушки дрехи Иван Гърбача да завърши носията.
"Коленете на потурите имат орнаменти от гайтан, както и богата украса около джоба и глезените. Чепкенът е къса връхна дреха, на която ръкавите са свободни, стоейки като криле отзад и давайки героичен вид на нашите хайдути. Всичко шия на ръка, не използвам шевна машина", разказа Гърбача. 
 
Преди 2 години Сдружение "Хайдути", дариха на музея в Кюстендил хайдушката носия на дядо Ильо войвода, също скроена и ушита на ръка от майстора терзия. "Основахме асоциация "Български хайдути", която цели да направи родният поборник за свобода разпознаваем сред балканските хайдути.