Общата заболеваемост за страната се покачва. Днес тя е 218 на 100 000 души, а вчера бе 204. Регионът, в който се намира Пловдив вече попада в зеления етап 1 на COVID картата. В Етап 0 за сега остава само северния централен Регион 2, като в него попадат градовете- Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Област Пловдив е жълтата зона по заболеваемост на COVID, като надмина повече от 100 заразени на 100 000 души население на 14-дневно отчитане. За последното денонощие в града заразените са 128 души. Общо в областта потвърдените случаи от началото на пандемията са 106 276.

От днес промяна има в картата на епидемичната обстановка по области, като Плевен и Шумен също минават в жълта COVID зона. С рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни и в червено остават областните градове по Черноморието – Бургас и Варна. От 28 области в зелено са само Велико Търново и Търговище.

Заболеваемостта за страната за последните 7 дни, спрямо предходните 7 се повишава с 52%.

I етап от Плана за развитие на пандемията предвижда разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките. В сферата на образованието също са заложени конкретни мерки: Изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал. Преустановява се провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др..