Председателят на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев е напуснал Експертния съвет по устройство на територията. Днес в общината Пловдив е получено писмо, в което  прекратява членството си в съвета.

Като причина за решението си той посочва изменението на Общия устройствен план и протокола на ЕСУТ от октомври миналата година, с който работният проект се приема. Според него има недопустими отклонения от правилата, с които ще бъде влошен инвестиционният климат в града. "Налице са  отклонениея от устройствените параметри, заложени в Наредба 7 на ПНУОВТНУЗ , с което е нарушен чл. 13 от ЗУТ. Смятам, че това е важно да се поправи, не само законът трябва да бъде спазван, но и защото в случая са създадени проблеми, които нарушават инвестиционния климат в града" пише арх. Тенев. 

Проблемите, върху които акцентира арх. Тенев са, че характерът на застрояване по всички видове зони е описан в метри и етажи, че в някои от зоните е посочено изискване за 1/2 озеленяване с дървесна растителност, като подобно изискване по закон има само за курортни селища, че ЕСУТ въвежда нови понятия и дефиниции, които не съществуват в ЗУТ.

Според източници на TrafficNews, друг проблем е изискването, което ограничава подземното паркиране до 70%. Арх. Тенев е бил категорично против, смятайки , че по този начин ще бъдат нарушени правата на инвеститорите. Той е представил и писмо от Камарата на архитектите, но без проблемите да са обсъдени в камарата. 

Идеята, заложена от главния архитект, е ограниченията в паркирането да рефлектират и в инвестиционните проекти и да ограничат РЗП-то на сградите. 

"Не можем да се борим срещу презастрояването, а в същото време да премахваме ограниченията", коментира арх. Ахрянов пред TrafficNews. 

В момента КАБ няма представител в ЕСУТ. Главният архитект е изпратил писмо до КАБ, в които ги приканва да излъчат друг представител.