В транспортната схема на градски транспорт в Пловдив вече се движи един тестов автобус, оборудван с нов софтуер за таксуване. Това заяви пред журналисти заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Тодор Чонов.

Както вече е известно, три фирми кандидатстват за обновяване и надграждане на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив“ в частта софтуер. Всяка от тях ще може да оборудва по един автобус, за да демонстрира пред експертите от ОП „Организация и контрол на транспорта“ възможностите на системата си.

По думите на зам.-кмета, изискването е валидирането да става както с досега издаваните билети и карти за градски транспорт, така и с банкови карти и мобилен телефон.

„По този начин сумата за пътуването директно ще бъде отчетена в банковата карта, или ще бъде прибавена към сметката на телефона. Държим и на оборудването на автобусите с датчици, които да ни дадат точна представа за пътникопотока. Това ще помогне при изготвянето на новата транспортна схема на Пловдив, защото ще имаме реална представа за пиковите часове на пътуване с обществен транспорт, както и кои линии са най-натоварени, за да подобрим общинската транспортна схема“, допълни Чонов.