Къде се дяна Коледният дух на Пловдив и да го чакаме ли въобще да се появи през тази година? Този въпрос изниква след разходка по главната улица на града, която по традиция през декември вдъхва на пловдивчани празнично усещане.

2023 година явно ще е различна – няма ги пищните украшения, гирляндите, светлинките, празничните орнаменти. Поставени са само елхата на площада пред сградата на Общината, а до нея една светеща инсталация с формата на коледна шапка. Срещаме тук-там няколко тръбовидни лампички по уличното осветление и миналогодишната шейна пред Джумаята. Моравата пред Общината пустее. Тази зима не са монтирани дори противоречивите украшения, за които преди две години общината похарчи близо 36 000лева. Макар да бяха дело на топ дизайнерка, естетиката им беше спорна от самото начало. През 2022г. обаче се оказа, че по тях протича ток и това ги прави опасни за хората. По тази причина няма да ги видим този декември.

Новата коледна украса пред Община Пловдив дело на топдизайнерка, резултатът - далеч от очаквания36 000лв. са били отделени от Общината за новата декорация по Главната

И докато столичани се чудят защо коледната им украса, подсигурена от софийска община, на нищо не прилича и на кого му хрумна да инсталира подобна златната арка, на пловдивчани не се дава поле за критичност – понеже тук, така да се каже, са пропуснали да украсят централната част на града. Постарали са се основно частните обекти, които със собствената си декорация внасят коледно настроение и някак "отсрамват" ситуацията.

Че положението е вяло си дават сметка и от местната власт, тъй като при запалването на светлините на коледната елха кметът Костадин Димитров поднесе извинението си. Самият той ѝ даде етикета „скромна“, като се зарече догодина пловдивчани да получат „по-пищна“ украса. Тук е моментът да уточним, че тазгодишната декорация е заварена от предишната управа, а Димитров и администрацията му ще могат да покажат каква е визията им за празничен Пловдив чак догодина.

Коледният дух завладя Пловдив със запалването на празничната елхаЗа присъстващите пяха талантите от Хор "Стефка Благоева" и 7-годишната Катерина Кънева от Арт Войс Център

Настроението около сградата на Централна поща вече е коледно, защото втори ден ледената пързалка посреща посетители. Част от конституцията ѝ е готова, затова в следобедните часове десетки тийнейджъри се забавляваха на съоръжението, което се завърна в Пловдив след година отсъствие. 

Както стана ясно, предвид лошия опит с разместените плочки след демонтажа на пързалката през 2021г., тази година градските власти се ангажираха да поискат пълна гаранция за целостта на площада, застраховка от 100 000лв. и допълнителна хидроизолация на настилката. Междувременно продължава подготовката на улеите на пързалката, които преминават през Цар-Симеоновата градина.

В процес е и Коледен базар – Капана, който се очаква да бъде открит на 15 декември и да остане до 26-ти. По традиция организаторите ще подкрепят благотворителни каузи, местни производители и артисти.

Снимки: