Почистиха Альоша от надписите „убийци“, „червена паплЪч“ и „събаряй“, които бяха надраскани от граждани в знак на протест. Посланията с червен спрей се появиха преди дни - на "Кървавия четвъртък", когато на хълма бе организиран флашмоб в памет на жертвите на комунистическия режим у нас.

Тогава бе поставена и преместваема табела, която определи Альоша като символ на режим, окупирал България и унищожил нейната интелигенция.

Рано сутринта в понеделник обаче посланията бяха премахнати с пясъкоструйка от монумента. Няма следа от табелата, която на следващата сутрин бе изхвърлена на скалите под паметника.

Припомняме, че този граждански акт бе посрещнат от пловдивчани с противоположни позиции – докато едни одобриха инициативата, други я нарекоха вандализъм.

Събитията идват на фона на разгорещения дебат – трябва ли Альоша да бъде премахнат по примера на паметника на съветската армия в София, по-познат като МОЧА. Темата влезе и в местния парламент, където отново предизвика разделение. Засега общинските съветници и кметът на Пловдив взеха решение да замразят въпроса с премахването, като първо проучат какво би коствала процедурата и как би могла да бъде извършена технически.

Альоша осъмна с надписи „убийци” и „събаряй”

Флашмоб за Кървавия четвъртък: Прости ни, Апостоле, че си под ботуша на окупатора!Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на Народния съд и символично "запалиха" Альоша