Бизнесът излиза на протест. Десетки пловдивчани се събраха на площад "Съединение", за да заявяват своето несъгласие с обнародваните вчера противоепидемични мерки, който налагат затваряне на нощните клубове и ограничаване на работното време и посещенията в ресторантите. Собственици на заведения, персонал, собственици на игрални зали и техните служители, доставчици, фирми за търговия с хранителни стоки и напитки също ще включват в протестните действия. Те са категорични, че държавата е абдикирала от задълженията си и ги е оставила на произвола на съдбата. 

"Излизаме на протес , защото здравните мерки бяха приети без съпътстващи икономически буфери. Част от хората, които са събрани тук, от 8 септември са безработни, защото обектите, в които работят ще бъдат затворени. Ще бъде освободен и персонал от ресторантите, които ще работят с намалено работно време. Те не знаят как ще си плащат сметките, как ще си гледат семействата. Правим едни и същи грешки вече втора година. Видя се, че затварянето на ресторантите и клубовете не води до абсолютно нищо. Води само до фалити и загуба на персонал. Много от хората, които ние обучаваме с години, напуснаха бранша , преориентира се или заминаха в чужбина. Разбра се, че по този начин пандемията няма да бъде преборена, но въпреки това репресиите продължават", коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, който днес пристигна в Пловдив за протеста. 

"Ясно е , че пандемията може да бъде преборена с ваксинация, но това е работа на държавата. А тя не може да прехвърля своите отговорности върху нас. Ние имаме 240 депутати в парламента. Нека мерките минат през парламента и там да бъдат гласувани. В момента те се въвеждат от един служебен министър , който не носи отговорност" заяви той. 

Обяви, че на 8 септември - денят , в който мерките влизат в сила,  ще има голям протест в София и всеки ден ще затварят центъра, докато исканията им не бъдат приети. "Ще ни подкрепят фитнесите, детските центрове, сватбените агенции. Много съпътстващи браншове, които също остават без работа" каза Алибегов. 

"За нас е важното е да се вслушат в нас, като хора с опит. Най- важен е човешкия ресурс. Ние губим хора, обучавани с години. Ние нямаме персонал, пада качеството и от там конкурентноспособността пада. Искаме справедливи мерки. Искаме ясни критерии за спасение на бранша. Докрай ще се борим" подкрепи го председателят на БХРА - Пловдив Еньо Енев. 

"Хората от бранша си намериха друга работа. Ако до преди 2 години имахме 200 човека кандидати за работа за седмица, сега са 4. Настояваме да работим нормално, нямаме клиенти над 60 години, персоналът ни е ваксиниран. Точно си върнахме кредитите и сега пак наново. Обречени сме!" , заяви Георги Пашалиев , собственик на клубовете "Фабрик" и "Ноу Сенс". 

Шествието, което се увеличава непрекъснато,  потегли от площад "Съединение" към сградата на общината по Главната. Със свирки, вувузели, тенджери и капаци , протестиращите изразяват своето несъгласие с мерките. 

Очаквайте коментарите и на други собствениците на търговски обекти в Пловдив или следете живото ни включване на страницата ни във Фейсбук: