Стихията изпепели телата им, но направи паметта за дълга им вечна. Десетки огнеборци в Пловдив паднаха на колене и потънаха в тишина. Ден преди откриването на Седмицата на пожарната безопасност, градът си спомни за верните служители, изгубили живота си по време на служба към народа.   

Емоционалното слово на директора на пожарната комисар Георги Манкараков не остави присъстващите безпристрастни. С тъга в очите той заяви, че на никого не пожелава да срещне онзи труден момент, в който трябва да съобщиш на близките на загинал колега, че повече няма да се прибере у дома, защото огънят го е прибрал. 

"Изпитал съм го лично. Летците казват - всички излитания да са равни на кацанията. Така искам да пожелая на служителите на пожарната да се връщат винаги тук заедно и в цял състав", заключи Манкараков. 

Той напомни, че борбата с бедствията е много трудна, продължителна и тежка. Изказа благодарност към четирима ръководители на държавни и общински структури за оказаната подкрепа. Манкараков покани областният управител на Пловдив Ангел Стоев да награди отличните – бригаден генерал Димитър Иванов, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61 Стрямска бригада и директорите на ОП „Паркове и градини“ и „Чистота“.

Отец Виктор опя душите на загиналите. "За да има успех едно дело, трябва да са налице четири неща. Ясна цел, план за действие, проучване на силите. Но най-първо по сила – да имате Божията благословия“, заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Той изказа огромната си благодарност към Пловдивската пожарна, затова, че е постигната най-голямата цел по време на работата им при наводненията в Карловско – да няма жертви и пострадали хора.

Наградени бяха 19 служители на РЦПБЗН-Пловдив, сред коит инспектори и младши експерти. Други 43 служители на Пожарната получиха поздравления за неотлъчното изпълнение на службата си.