В постройка на общинско предприятие „Градини и Паркове“ системно се извършва нерегламентирано изгаряне на отпадъци. За това сигнализира гражданин до TrafficNews, който твърди, че от комина се стели неприятна миризма, наподобяваща запалена пластмаса и гуми.

Помещението се намира в парк „Белите брези“ в Кючук Париж. „Миризмата понякога е толкова задушлива, че преминаването покрай мястото е истинско предизивикателство. В близост има начално училище и жилищни сгради, не смятам, че тези действия показват, че Пловдив е нормален европейски град“, допълва Теодор Стаменов.

От предоставено от него видео е видно, че през малък комин на постройката се стели дим, чийто цвят обаче не наподобява този, който се отделя при изгаряне на полипропилен или автомобилни гуми.

По думите му са подавани сигнали до Регионална инспекция по околната среда и водите. От РИОСВ потвърдиха, че на 20 ноември са били известени от граждани по повода. Казусът е бил препратен до районното кметство за извършване на проверка.

Медията ни сигнализира и отдел „Екология“ към Община Пловдив, откъдето извършиха проверка. Констатирали, че димът идва от печка на дърва,  която служителите са ползвали. Същите ще бъдат разпитани за изясняване на ситуацията дали освен за отопление, уредът е бил употребяван и за изгаряне на отпадъци.

Обмисля се вариантът в скоро време там да се премине на отопление с електричество.