Пловдивчани вече година молят районното кметство в „Северен“ да изгради паркинг скоби пред блока им. Такъв обаче и до ден днешен не е планиран в сметките на общината, научи TrafficNews.

От 2019г. насам живеещи до кръстовището на ул."Достоевски" 2 и бул. "България" 89-90 в Гагарин имат проблем с това, че служебни бусове и коли на близки обекти масово паркират пред блоковете им. Тъй като никъде в наредбите няма забрана следното да се случва, жителите помолили администрацията в „Северен“ да постави антипаркинг скоби, за които те да се абонират.

„Още в началото на миналата година – 21 януари, събрахме подписите на 15 от 20 апартамента, които се намират в двата входа до паркинга. Помолихме да бъдат инсталирани скоби, защото няма друг вариант за нас. В сградата има семейства с малки деца, инвалид – тез хора няма как да обикалят из квартала да търсят места. Бусовете се паркират тук и стоят със седмици“, коментира жител, пожелал анонимност.

На паркинга с вместимост 18 места ежедневно има поне 6-7 служебни коли. Един от бусовете вече 2 години и половина не се използва и е на постоянен престой там, допълва пловдивчанинът. В началото на миналата година е била издадена заповед за репатрирането му, която и до ден днешен не е изпълнена, допълва той.

В първата седмица на февруари миналата година комисия, назначена от кметството, е извършила оглед и е заключила, че мястото е подходящо за поставяне на скоби. От отговор на районното кметство, подписана лично от кмета Стоян Алексиев, става ясно още, че при осигурено финансиране паркинг има как и ще бъде изграден.

Една година по-късно обаче – молбата им така и не е задвижена. „Оставаме с много неприятно впечатление от отношението на район „Северен“. Звънял съм над 4 пъти и на място ходих 2 пъти – всички пъти ми отговарят, че по искането ни няма никакво развитие“, допълва пловдивчанинът.

В разговор с кмета на района Стоян Алексиев изтъкна, че за да получат паркинг, живеещите в близост трябва да си пуснат молба, в която да опишат желанието си. След като това се случи и при отпуснати средства в бюджета за новата година – „Северен“ може и да пристъпи към планиране на сметки за изграждане на такъв паркинг, допълни Алексиев.