Десетки пловдивчани се включиха в инициативата на издателя  Манол Пейков и за 8 дни успяха да съберат над половин милион лева в дарителската кампания "Генератори за Украйна".

Акцията предвижда закупуване на генератори за ток, тъй като заради системните обстрели на руската армия голяма част от електропреносната мрежа на Украйна е разрушена, а хиляди хора са без електричество.

Кампанията започна на 26 ноември и само за една седмица в нея са се включили близо 2000 дарители. 

Към днешна дата са платени 118 генератора (между 2 и 100 кВт) на стойност 347,322 лева и 45 ст. Още 9 генератора са дарени от фирми и частни лица. Продължават да се търсят генератори, тъй като наличните количества в  България са силно ограничени. 

Той е получил запитвания от болници в Херсон, които се нуждаят от няколко големи генератора, които по думите му ще спасяват животи, защото там "оперират на челници и прожектори".

В България тези генератори са доста скъпи, бройката е между 30 и 40 000 лева, допълни издателят. От Турция обаче има оферти за малко над 8 хиляди долара за брой без ДДС, или около 20 000 с ДДС.

В Украйна, където заради липсата на електричество дори лекарите оперират на свещи, генераторите спасяват човешки животи. 

Заради продължаващите масирани обстрели по гражданската инфраструктура на Украйна, някои от населените места са пред хуманиарна катастрофа. Лекарите продължават да работят и да се грижат за населението въпреки постоянния обстрел, липсата на вода, светлина и връзка.

Кметът на украинския град Нешитин се е обърнал директно към българското Министерство на отбраната с молба да предостави агрегати за ток, защото населеното място има спешна нужда от тях. Някои европейски държави вече подготвят подобни доставки.
 
В сряда САЩ съобщи, че ще дари 53 млн. долара на Украйна за покупката на мрежово оборудване за пренос на електроенергия. Турската компания Karpowership заяви, че води преговори за изпращането на три кораба-електроцентрали, които са способни да захранват 1 милион дома.

В началото на ноември Европейската служба за хуманитарна помощ каза, че ще дари 500 генератора на Киев. 

Снимка: Екипът на журналистката Тетяна Станиева, която е от бесарабски произход и замина за Украйна преди няколко дни, също получи генератор. Тя е организатор на Международния фестивал за етнографско кино, който се провежда всяка година в Болград.