В България концепцията за смисъла от разделното събиране на отпадъци е доста объркана. Всъщност често се сблъскваме с доказателства за това, че еко манталитетът на по-голямата част от населението сериозно куца. Но има и граждани, които не пестят усилия да продължат живота пластмаса, хартия и стъкло. Те отделят, измиват и търсят специално място в домовете си за тъй наречените отпадъци от опаковки. После отиват до контейнерите за разделно събиране и … намеренията им за екосъобразност се осуетяват.

Твърде често капацитетът на цветните контейнери е запълнен. Те преливат от пластмасови бутилки и кенчета. От отворите стърчат отпадъци, които вятърът разпилява. Боклуци се натъпкват и в празните пространства между контейнерите. Всичко това, от една страна, е твърде мизерно, от друга страна, обезсмисля целия процес по екологично отношение към отпадъците.

Проверка на медията ни показва, че най-често в неугледно състояние са контейнерите, разположени в районите „Централен“ и „Тракия“.

За да поддържа контейнерите за смесени, Община Пловдив е сключила договор с две външни фирми - „Булекопак” АД и „Екопак България” АД. Те отговарят за сметоизвозването и последващата обработка на отпадъците. Справка в графиците за кратност на извозване сочи, че цветните контейнери се изпразват в интервал от 4 до 7 дни, в зависимост от района. В „Централен“ и „Тракия“ отговаря „Екопак“, която ги събира на всеки 8 дни. „Западен“, „Източен“, „Южен“ и „Северен“ се обслужват от „Булекопак“, като техните графици са на 4 дни. С цел да не се затруднява общинската система от Общината е създадена отделно организация за сметоизвозване от малките търговски обекти на територията на районите „Централен, „Тракия“, и „Западен“.

По груби сметки всеки район разполага с приблизително 100 контейнера. Тоест няма как да направим заключението, че броят им не съответства на домакинствата. Увеличаването им в най-засегнатите райони също няма да реши казуса, тъй като причината за препълнените контейнери лежи в разредения график на сметоизвозване.

По този повод медията ни се свърза с директора на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев, който потвърди за проблема. По негови думи за отстраняването му се водят преговори с фирмите.

„По план очакваме до 1 август да създадем нов график за „Централен“ и  „Тракия“, който ще предвижда по-честото извозване на отпадъци. Ние се съобразяваме и с оползотворяващите организации, така че да се напаснем с нуждите на района. Имаме тяхната обратна връзка и тя алармира нуждата от зачестяване на извозванията“, заяви Георгиев.  

Оказва се, системата за разделно събиране се натоварва и от търговските обекти. За тях е създаден отделен график, но често те не го спазват и изхвърлят генерирания отпадък в контейнерите на домакинствата.

„Опитваме се да ги откажем от тази практика. Проблемът тук е свързан и с недостига работна ръка в окомплектоване на екипажите, които обслужват контейнерите. За момента сме намерили хора, които идната седмица трябва да минат през обучение и да бъдат назначени“, допълни шефът на предприятието.