Каква да бъде съдбата на сградата на БНБ, която се намира ул. "Райко Даскалов"? 

Тази седмица кметът на район "Централен" Георги Стаменов организира ден на отворени врати в архитектурния шедьовър, а стотици пловдивчани не пропуснаха редкия шанс да разгледат сградата отвътре. малцина останаха безучастни пред великолепната архитектура от началото на миналия век, колонадите, трезорите с пруски сводове, терекотените килими и изящните прозорци.

Гражданите изказаха множество идеи и предложения как трябва да се оживи сградата. Някои искат да я видят като музей на Пловдив, други като образователна институция, трети смятат, че би била прекрасна зона за гурме. 

Междувременно стана ясно, че апетите към сградата имат и частни компании. „Има предложение вътре да влязат IT специалисти, като мозъчен тръст да стане на Южна България. За общини, за организация на транспорта, киберсигурност, всичко да бъде там. Общината да го направи, съвместно с висши учебни заведения, съвместно с други институции. Като предложение го има, но още е в суров вид, затова не съм го казал.  Има много варианти за сградата, но за всичко се искат пари”, заяви на сесията в четвъртък Здравко Димитров.Припомняме, че преди по-малко от 10 дни от Община Пловдив пуснаха прессъобщение, че са получили защита от кибератаки, разработена от израелски експерти. В съобщението се пишеше, че тя е била подарък от Съюза за стопанска инициатива (ССИ), съвместно с Пловдивския университет. Изпълнителен директор на ССИ и преподавател в ПУ е бизнесменът Алексей Петров-  обвиняем и оправдан по делото „Октопод” ,  срещу когото в годините имаше два неуспешни атентата, единият от които с гранатомет.

През февруари  общинският съвет даде съгласие за членство на Община Пловдив в сдружение „Цифров иновационен хъб Тракия“, част от Съюз за стопанска инициатива с приоритети в дейността по направление киберсигурност на национално и европейско ниво, както в публичния, така и в частния сектор. Така че, въпросният "мозъчен тръст"  очевидно отдавна работи в тази посока. 

Преди седмица TrafficNews се обърна с въпрос за съдбата на сградата към читателите на платформата. 39% от гласувалите досега 1871 човека смятат, че бившата банка трябва да се превърне в музей. 30% смятат, че фунцията на сградата трябва да се определи след широко обществено обсъждане. 13% са на мнение, че бившата БНБ може да бъде представителна сграда на Община Пловдив. Едва 5% са на мнение, че тя трябва да бъде дадена под някаква форма на частна компания. 12% не се интересуват от съдбата й. 

Анкетата продължава да е активна на страницата на TrafficNews. Гласувайте!