Пловдив държи едни от най-високите цени на продукти от потребителската кошница в страната. Това показват данни на правителствения портал за наблюдение и сравнение на цените на част от хранителните продукти в България. 

За сравнение сме използвали няколко области в страната – Пловдив, Благоевград, Монтана, Добрич, Враца, Стара Загора, Силистра и Русе. Взехме данни за София – град и средните стойности за България. Оказва се в област Пловдив хранителни продукти от първа необходимост се търгуват на с приблизително 0,50-1лв. повече от средното за страната.

Литър олио може да бъде закупен в града под тепетата за 4,17лв. стойността на продукта в страната е 3,87лв.. Най-ниска цена сред сравняваните области отчитат в Силистра, където литър олио струва 3,59лв.

Килограм на ориз в Пловдив е скочил с близо 18% спрямо миналия месец, сочат данните на правителствения портал. В областта може да бъде купен на дребно за 5лв., докато цената му в страната е 4,45лв. Най-ниска цена при сравнените области откриваме в Добрич – 4,05лв.

Захар на килограм отново в най-скъпа в Пловдив, където се търгува за 3,07лв. Ръстът на цената на продукта е с близо 12 на 100. Цената ѝ в столицата в 2,74лв., а средно за страната – 2,90лв.

София бие Пловдив по цена за 1 кг. брашно тип 500, където то може да бъде закупено за средно 1,82лв. За България и града под тепетата цената е еднаква – 1,67лв.

За 250гр. масло отново пловдивчани плащат най-много – 7,77лв. Цената на продукта варира в различните области, като най-евтина е в Монтана – 5,84лв. За страната тя е 6,83лв.

Кашкавал на опаковка от 400гр. се продава най-скъпо от избраните области в Силистра – над 30лв. Подобна е цената в Пловдив – 29,73 лв. средната цена за страната е 28,10лв., като най-евтин кашкавалът е в Добрич – 26,60лв.  

Кайма смес 60/40 между свинско и телешко месо се търгува за 11,90лв. под тепетата, а в страната – 11,40лв. Яйце размер М на бройка в Пловдив струва 0,49лв. за бройка, а хляб може да бъде закупен за 1,60лв.

Припомняме, че последният доклад на Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчита известен спад в цените на някои основни хранителни стоки на едро в страната през седмицата. Запазва се поевтиняването на повечето зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ. Повече вижте тук:

Редица храни понижиха цените си на борсите, най-поевтинели са краставицитеКравето сирене и кашкавал обаче поскъпват