Директорът на пловдивската митница се връща на поста си. Това гласи решението, с което Върховният административен съд поставя край на тригодишна съдебна сага. Припомняме, че Павел Геренски бе освободен като началник на тогавашното Териториално управление на Агенция "Митници" през 2018 година. Мотивите бяха, че срещу него се води дисциплинарно производство, а докато то тече, Геренски не може да заема ръководна длъжност. 

По непотвърдена информация разследването бе свързано с няколко схеми, сред които и износ на крадени коли от Западна Европа към Ирак. Информацията обаче така и не бе потвърдена или опровергана от ръководството на митниците. Самият Геренски обжалва уволнението си, а заповедта за неговото уволнение бе отменена от съда през 2020 година. Той обаче така и не бе възстановен на поста си. 

Причината за това бе преструктурирането на териотериалните дирекции на агенцията - или поне това са мотивите с които директорът на Агенция Митници обжалва решението на първоинстационния съд във ВАС. Както вече съобщихме, в началото на 2019 година деветте териториални митнически управления бяха закрити, а на тяхно място се появиха пет териториални дирекции. Така Митница Пловдив стана митница "Тракийска", а началникът - директор на местната структура. В жалбата пред ВАС, входирана от името на Митничар №1 Георги Костов, е посочено, че на практика позицията, на която е трябвало да бъде възстановен Геренски, е съкратена. 

Не такова обаче е становището на магистратите. Те са заключили, че длъжностните характеристики на ръководителите на новите структури почти изцяло се припокриват с тези на старите.

"Съгласно утвърденото длъжностното разписание на Дирекция "Тракийска" не се съдържа позиция началник на Митница Пловдив. Новосъздадената длъжност е директор на ТД „Тракийска“, поради което твърдението на органа, че е извършено възстановяване на длъжност, която не съществува, е правно неиздържано", е записано в мотивите на магистратите. Те са категорични, че структурните промени не могат да бъдат обективна пречка за изпълнение на съдебното решение. Съдебният състав се позовава и на практиката на ВАС, касаеща подобни случаи. Според нея промените в длъжностното разписание, които са извършени преди съдът да отмени незаконна заповед за уволнение, не означават, че органът по назначаване не трябва да изпълни задълженията си да възстанови уволнения на длъжността му. Именно такъв е и конкретният случай - промените са извършени преди първоинстанционният съд да излезе с решение. 

"Органът по назначаването не може да се позовава на предходни длъжностни разписания, утвърдени по време, когато държавният служител не е на работа", допълват върховните магистрати. 

В крайна сметка, жалбата на директора на Агенция "Митници" е била отхвърлена. Освен че ще трябва да възставови Павел Геренски на поста директор на Митница "Тракийска", Агенцията ще трябва да възстанови и разноските по делото в размер 1200 лв. 

Към настоящия момент постът се заема от Александрина Христова-Петрова, която за кратко време е била начело на Митнически пункт "Капитан Андреево".