Гражданин, чиято кола е била напълно потрошена от паднал клон, осъди Община Пловдив за причинените вреди. След силна буря върху колата му, която била паркирана в междублоково пространство, се стоварила част от дърво. Вследствие на инцидента превозното средство станало неизползваемо.

Собственикът му е завел съдебен иск, с който претендирал да му бъдат изплатени 7000лв. за имуществени щети, както и 2500лв. за емоционални вреди. Посочил, че Община Пловдив не е извършила задължението си да поддържа зелената система в пригодно състояние и по този начин е допуснала да се стигне до подобно събитие.

Община Пловдив обаче не се съгласила с твърденията му и изложила пред съда довод, че изпълнява ангажимента си към зелените площи. Твърди, че колата била паркирана нерегламентирано.

Съдебният състав, като разгледал спора, постановил, че не се установяват причини, поради които на потърпевшия пловдивчанин да бъдат изплатено потърсеното обезщетение за неимуществени вреди. Причината – пристигнал е на мястото на инцидента след настъпването му, когато вече екип от пожарникари е отстранявал клона. Магистратите обаче са категорични, че отговорен за случилото се е именно Община Пловдив в качеството си на задължено лице да поддържа зелената система на града.

Преценили, че следва да се намали сумата, които местната администрация да изплати на пловдивчанина за колата – 6820лв. заради напълно унищожения автомобил и 1420лв. за съдебни разноски. Отхвърляли изцяло претенцията за 2500лв. емоционални щети. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

 

Водеща снимка: Архив