Нова вълна на прекратени трудови договори беляза октомври месец. Все повече хора са останали без препитание, сочат данните за новорегистрирани безработни в бюрата по труда,

През последната седмица най-много уволнени има в Пловдив - 576 души само за седмица

Общо 18 920 българи са останали без работа за първите три седмици на месеца от 4 до 24 октомври. Най-много новорегистрирани безработни има в Бургас /1717 души/, Пловдив /1593/ и София /1568/. 

Новопостъпилите на работа за същия период са 7602 по-малко от освободените или общо 11 313 души за три седмици. В област Пловдив са назначени 809 души или това значи, че  балансът между наети и освободени е отрицателен минус 784 работни позиции

Данните обхващат периода до приемането на зеления сертификат и именно заради това се очаква следващите седмици да покажат дори по-сериозно разместване на пазара на труда. Според бизнеса в сектора заведения оборотите са паднали с 80%, а там заетите са значителен брой хора. Освен това изискването при тях труд да се полага само със зелен сертификат вероятно също ще възпроизведе нова безработица. 

Близо 8% от бизнеса у нас прогнозира да освобождава персонал през следващия месец, сочат данни на Националния статистически институт от септември. Вероятно процентът ще се вдига предвид създалата се обстановка, тъй като изследването върху нагласите е правено преди новите мерки за зелен сертификат у нас.