Засилва се напливът на бежанци от Украйна в Пловдивско след опустошителното наводнения край язовир „Нова Каховка“ в Херсонска област. Новата вълна е свързана и с последната руска офанзива в областта на Одеса и Кривой рог. През последната седмица има повече запитвания за Черноморския район, където предстои летния сезон и се откриват много свободни работни места, обяви Наталия Еллис от временния център за настаняване на украинци "Втори дом" в Пловдив . Днес се проведе среща на местната власт и Комисариата на бежанците към ООН. Двете страни подписаха меморандум за сътрудничесто преди две седмици и това е първата им работна среща. На нея присъстваха множество организации, ангажирани в интеграцията на бягащите от войната в Украйна.

Има нужда от обединяване на сили от всички засегнати страни. Община Пловдив реагира бързо, създадохме Втори дом, три дневни центъра за адаптацията на деца в различна възраст. Четвърти е на път да се реализира. По последни данни малко над 400 деца са в образователни институции, детски градини и училища“, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Той прогнозира, че в рамките на това лято може да бъде решен проблемът със студентските такси, които украински бежанци плащат в родните университети. 

Организации ще преговарят с пловдивски университети за по-ниски такси за украински бежанциТрябва да намерим легален начин да ги подкрепим, за да не търсят подкрепа отвъд закона, заявиха украински граждани

България е част от регионалния план за отговор на ситуацията в Украйна. От Върховният комисариат сме тук, за да подкрепим усилията ѝ, тъй като досега тя се справя добре със ситуацията“, заяви преди срещата Хайонг Ким, съветник по координацията между агенциите на ООН в България. Тя изрази надеждата за ползотворна среща, която да подобри организацията на работа между отделните институции и организации, подкрепящи бежанците.