НАП глоби с колосална сума пловдивска фирма, укривала данъци от съмнително предоставени рекламни услуги. Дружеството „Адтеги“ ЕООД е станало обект на ревизия от данъчните, която показала липса на коректно отчитане на приходи по договори с чуждестранни клиенти.

За фирмата е известно, че осъществявала консултантски и рекламни услуги в интернет пространството. Компанията е основана на през октомври 2019 година, като първоначално е регистрирана като "2 Резидънс" и е била регистрирана на 23-годишния тогава Вадим Беленкий. През юни 2020 година сменя името си на "Адтеги". Седалището ѝ е на ул. „Райко Даскалов“ 68 в Пловдив. По данни в Търговския регистър оборотът на фирмата за 2020г. е 1 323 000 лв., като прави странен свръхскок със 700% за 2021 година с оборот в размер на 10 662 000 лв.. Регистрирана е по Закона за ДДС, но няма фискално устройство, вързано към приходната агенция.

Справка сочи, че в момента управителят на дружеството - Борис Георгиев Неделчев, е свързан с още 50 фирми и на повечето е едноличен собственик на капитала. Основно те са със седалище в Пловдив, някои в региона. По информация на медията ни лицето живее в Русе и най-вероятно е "бушон", на който се прехвърлят фирми с големи задължения. Адресът на 65-годишния мъж по лична карта обаче, издадена през 2020г., е в Пловдив. 

През 2021г. Националната агенция на приходите стартирала ревизия на печалившата компания, от която проличало, че вероятно се укриват данъчни задължения, които трябва да отчита пред държавата. В хода на проверката било установено, че общата стойност на декларираните от „Адтеги“ доставки на услуги в рамиките на няколко месеца възлизат на сумата от 853 215 лв., а като техни получатели са посочени 22 контрагенти от Кипър, Люксембург, Чехия, Германия, Естония, Хърватия, Унгария, Латвия, Нидерландия и Румъния.

Дружеството е декларирало също и изпълнение на доставки за 546 116,42 лв. Въпросните отново включват рекламна дейност, а техни получатели са 21 лица от Сейшелските острови, Сейнт Винсент и Гренадири, Кюрасао, Сингапур, Хонконг, САЩ, ОАЕ, Израел, Андора, Канада и Великобритания.

НАП-Пловдив поискал от управителя на дружеството документи, касаещи предоставените от него услуги. В документацията, която той отчел пред агенцията обаче, не се съдържали конкретни данни и не ставало ясно какъв точно е предметът или видът на фактурираната от „Адтеги“ ЕООД рекламна дейност.

По същество Неделчев не предоставил каквото и да е задание за твърдените във фактурите услуги, като по този начин не успял да докаже имало ли е в действителност отношения с чуждестранните си клиенти. По тази причина на дружеството бил издаден ревизионен акт, с който се установяват задължение за довнасяне. Те се отнасят за периода от 1 януари 2021 г. до 31 март 2021 г. на стойност 279 866 лв., ведно с начислени лихви в размер на 56 300 лв.

„Адтеги“ атакувал пред съда акта, като поискал неговата отмяна, претендирайки неговата незаконосъобразност. Магистратите преценили, че жалбата се явява неоснователна и затова постановили нейната отмяна. Освен това на Борис Неделчев са присъдени съдебните разноски, възлизащи на над 18 000лв.