Пациент с карцином на простата, осъди болницата за 25 000 лв. обезщетение, след като се оказва, че на практика е излъган, че туморът му е отстранен. Болница "Св. Мина" е осъдена да плати обезщетението за претърпени болки и страдания, причинени от противоправното поведение на лекарите - извършване на операция при нарушаване на медицинските стандарти и предоставяне на невярна информация за проведеното лечение.

Тъй като пациентът не получава качествено лечение на раковото си заболяване навреме, то прогресира и се стига до тежко лъчелечение, разказа "Сега". За случая разказа адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която представлява пострадалия по гражданското дело в съда. Искът на клиента й е за 50 000 лв., но съдия Атанаска Букорещлиева от Окръжния съд в Пловдив оценява страданията му на 25 000 лв., "доколкото не се доказват трайни увреждания на общото състояние на ищеца или сериозни промени в психическото му здраве".

Нейното решение не е обжалвано и вече е в сила. Болницата дължи обезщетението за лекарската грешка с лихвите от април 2019 г., когато е извършена операцията, до момента на плащането. Историята на Я. Х. накратко е следната: Той постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата, пише "Сега". 

Лечебното заведение обаче няма право да извършва операции на простата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт.

Вместо да уведомят пациента, лекарите пристъпват към операцията като отчитат към здравната каса, че са оперирали чревна непроходимост. Това и вписват в медицинските документи, като уж покрай това са извадили и простатата на пациента. Човекът е уведомен, че простатата е премахната и заедно с нея открития карцином.

При тези данни, които били отразени и в епикризата, както и защото при предходни изследвания не са открити метастази във вътрешните органи, от Х. не било предприето последващо лечение на заболяването. В последствие се установява, че пациентът е излъган - органът му е бил само отчасти отстранен, а ракът продължава да си се развива.

След множество изследвания се оказва, че повторна операция не е възможна и пациентът преживява лъчелечение, като до края на живота си ще бъде и на хормонално лечение.

От болницата пледират, че не носят отговорност, а тя си е лична на лекарите, ако се установи по съответния ред, че със своите действия или бездействия са причинили вредата. В операцията участват трима хирурзи и анестезиолог. (По случая има и висящо наказателно разследване, по което към момента няма повдигнати обвинения.)