70% от всички компании в Европа се сблъскват с трудности при намиране на човешки капитал, който да е добре обучен и компетентен. Това заяви от Пловдив европейският комисар Мария Габриел, която бе на среща със студенти от Аграрния университет в града. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в опустошителното  земетресение в южна Турция и Сирия.

Комисарят информира студентите, че през октомври е стартирала инициатива, с която се цели до 2025 година да бъдат формирани 1 милион млади таланта за т.е. дълбоки технологии (deep tech), и подчерта, че „за първи път в историята на европейската програма университетите имат ключова роля. Новата ни програма е изключително амбициозна. Искаме Европа да бъде лидер в новата вълна на иновации“.

Основна тема в срещата бяха именно иновациите и изграждане на синергия за по-добри възможности в областта на образованието. За водещата роля на включването на висшите учебни заведения в подобни инициативи говори и ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева. Тя подчерта, че е изключително горда от партньорството, което ръководеното от нея заведение  указва на европейския университетски алианс.

„За нас е особена радост посещението на европейския комисар Мария Габриел, защото с това се дава началото на изпълнението на дейностите, залегнали в проекта УниГрийн. Основната ни цел е да се създадем междууниверситетски европейски кампус за насърчаване на върхови постижения във висшето образование“, коментира професор Янчева и допълни, че както краткосрочните, така и дългосрочните цели вече са очертани.  

„Имаме нова програма за стажанти в областта на иновациите. 600 стажанти през 2023 г. ще имат възможност да придобият опит в стартиращи предприятия и дружества. Другата ни инициатива е създаването на EIT Deep Tech Talent Initiative кампус, в който ще бъдат достъпни онлайн курсове за допълнителни знания. Стартираме в четири от общностите на ЕС и едната е именно по отношение на храните. Целта ни е да обхванем  1 млн. европейци до 2025г.“, допълни я Мария Габриел.

След това обърна внимание и на работата по създаване на европейски дипломи, както и Знак за европейска академична степен, които да помогнат на студентите в преодоляването на граници между отделните висши учебни заведеният на територията на съюза. 

Дискусията бе уважена от студенти от различни специалности на вуза. След общата среща представители на университетската общност, преподаватели, ректорът проф. Янчева и еврокомисарят се оттеглиха за дебат. Визитата на образователни институции продължи със среща в Математическата гимназия, където пловдивски възпитаници ще обсъдиха възможностите на програмата „Еразъм +“. Малко по-късно заедно засадиха дръвче в двора на училището.