Само по една кола минава спокойно на двупосочната улица „Д-р Георги Странски“ в Пловдив. Причината е, че едното ѝ платно почти перманентно се използва за паркинг на автомобили. До преди година това не бе проблем за никого, тъй като в района се извършваше мащабен ремонт и ул. „Ген. Радко Димитриев“/пресечна на ул. „Д-р Георги Странски“/ бе затворена за продължителен период. Тогава живеещи и работещи в близост до въпросната улица съумяваха да паркират, без това да пречи на движението или на пешеходците.

Към днешна дата обаче ремонтът е приключил, а ул. „Ген. Радко Димитриев“ е пусната в експлоатация. Въпреки това придобитият навик трудно се изкоренява и редица шофьори продължават да използват дясното платното все едно е „джоб“ за автомобили. Освен всичко останало периметъра се използва от потребители, които пазаруват от карето с търговски обекти.

Живеещи в района много кратно са сигнализирали полицията по повода, но наказани и до момента няма. Каква е причината?

От прсцентъра на пловдивската полиция заявиха за TrafficNews, че 6 РУ, действащо в района, е взело отношениепо всички граждански сигнали. Проверки са били извършвани на място, но липса на вертикална знакова маркировка не позволява на униформените да съставят актове.

Същото потвърдиха и от „Общинска полиция“, към които препратихме сигнала. Отсъстващото знаково обозначение на практика отървава нарушителите от това да бъдат санкционирани, добави шефът на предприятието инспектор Тодор Боюклийски след извършена инспекция на терен. След нея е било изготвено предложение до „Организация и контрол на транспорта“ за инсталиране на вертикална маркировка, която да обхваща засегнатата зона на ул. „Д-р Георги Странски“ в близост до кръстовището с ул. "Ген. Радко Димитриев". Оказва се, от 6 РУ вече е било изпратено становище за необходимостта от поставяне на знаци, които да ограничават паркирането в иначе натоварения от трафик участък. 

От ОКТ са отговорили на двете институции, че са наясно с проблема. По време на експертен съвет, който се очаква да се проведе в тази или следващата седмица, темата да бъде обсъдена и се очаква да бъде взето решение за поставяне на вертикална пътна маркировка.

Но докато това фактически се случи, по въпросната улица шофьори ще продължават да паркират безнаказано, пречейки на видимостта и на свободното придвижване на коли и пешеходци.

Ето и снимки, заснети на ул. "Д-р Героги Странски" в различни дни: