Красимир Кумчев ще оттегли предложението за издигане на Фонтан на ябълката - символ на плодородието на тракийското поле, на ул. "Константин Иречек", от Общинския съвет, оповести самият той в социалните мрежи. Припомняме, че специалистът в областта на земеделието внесе проекта на скулптора Цвятко Сиромашки за разглеждане в местния парламент. Ето какво написа Кумчев: 

„Фонтан няма да има! Ще има маси за сервиране на открито. Така ни бе казано. Скоро написах, че това ще бъде едно от малкото решения, които ще се вземат с единодушие. Уви, сгрешил съм. Мястото е определено за друго.

Утре оттегляме предложението си от Общинския съвет. Освен ако нямаме гаранциите от ВСИЧКИ групи съветници, че ще го подкрепят. Винаги сме заявявали, че от проекта ни има смисъл, само ако пловдивчани и техните представители в Общинския съвет застанат зад него.

Уважаеми пловдивчани, за половин година над 800 от вас положихте подписите си, а хиляди други изказахте подкрепа си в социалните мрежи. Благодарим Ви!”

Под поста му мнозина изразиха мнение, а на призива им да не се отказва, Кумчев уточни, че няма да оттегли проекта само в случай, че всички групи в Общинския съвет гарантират подкрепа.

Идеята, в малкото затворено пространство да бъде поставена триметрова ябълка обаче далеч не допада на мнозина. Според архитекти, фонтанът би бил прекалено силен акцент на място , в което има концентрация на исторически сгради. 

Проектът с ябълката обаче за пореден път поставя въпроса кой и как трябва да решава какви артистични намеси са допустими в градските публични пространства. Пловдив има печален опит с фонтаните , поставени в центъра след Прехода. Два големи фонтана, останаха в историята на града с имената „Стружката“ и „Рендето“, въпреки че авторите им бяха категорични, че в тях се крие много по-дълбока символика. И двата тихомълком бяха демонтирани и сега някъде ръждясват.

Пламен Панов: Мястото на Ябълката не е до Джумая джамияПредстои предложението да се разгледа от местния парламент