Кметът Здравко Димитров днес преряза лентата на дъщерното предприятие на българската компания "Оптикс"  в индустриална зона "Тракия" в Пловдив. Компанията е специализирана в производство на оптични компоненти и възли за армията и полицията.  Стартът на проекта бе поставен преди повече от две години, но пандемията забави реализирането му в пълен мащаб. 

Началната инвестиция в Пловдив е 10 милиона лева, а заложените работни места са 100. Предприятието обаче предстои да се развива и разширява, като сме предвидили пространство и възможности, заяви генералният директор Иван Чолаков. 

Въпреки, че началото на производството е поставено през 1998 година в Панагюрище и там е основната производствена база на компанията, която търгува с 45 държави, преди няколко години те  насочват внимането си към Пловдив, тъй като е университетски град и индустриален лидер в последните години. Предпочитат Пловдив пред София, защото смятат, че тук средата е по-устойчива и имат избор на квалифицирани кадри. "Част от най- ценният ни капитал - хората, е съсредоточен в Пловдив" казва Иван Чолаков.

В момента компанията преговаря с няколко космически програми, една от които е SpaceX на Илън Мъск.  Продуктите, произвеждани в новото предприятие на "Оптикс" в Пловдив са в толкова малки серии, че за свръхголемите компании в бранша са безинтересни. 

Чолаков признава, че забавените доставки на чипове през последните две години рефлектира върху производството и го оскъпява, но въпреки това вярва, че с края на пандемията пазарът ще се нормализира. Със сензори , произвеждани от компанията, са оборудвани автомобилие на ФРОНТЕКС - Европейската агенция за гранична и брегова охрана , както и българската брегова охрана. Охраняват се и стратегически обекти в Европа. 

Иван Чолаков се надява на по-динамични връзки с училищата и университетите, за да могат да обучават кадри за индустрията. "Истината е, че динамикатана развитиетона технологиите е толкова голяма, че няма как нормалните университети да следват тази динамика. Дори професурата не можеда бъде подготвена затази динамика. Затова е логично всяко предприятие да развива  собствена академия за кадрите ида ги обучава и развива. В университета получават само базата, а от там нататък всичко е надграждане" казва директорът.  Най-важният ни актив са хората - компетентни и мотивирани, търсещи постоянно развитие. И аз благодаря на всеки един от тях за положените усилия", каза директорът на компанията.