Животът в Капана се завърна. Първи март е тук, а с него пристигнаха и цветовете на популярния пловдивски квартал на творчески индустрии. В момента там тече трескава подготовка за завръщане към обичайната динамика, забелязва се раздвижване и по паважа. 

Припомняме, че от днес официалната заповед на министъра на здравеопазването допуска посещенията на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници.  

Официално! Заповедта за отваряне на заведенията вече е факт, ето откога ще работят бароветеТе ще работят при спазване на противоепидемичните мерки

По този повод TrafficNews се допита до представители на ресторантьорския бранш с каква нагласа посрещат поредното отваряне:

„Ние сме готови отдавна да отворим, чакаме клиентите с нетърпение. Обнадеждени сме, много време почакахме вкъщи. А сега сме готови за вълна от клиенти. Подготвени сме за всичко, около себе си имам хиляди туби с дезинфектанти, кърпи, препарати, маски, ха-ха“, споделя Красимир, който работи като барман.

Той разказва още, че екипът им е преминал през „второто голямо затваряне“ поносимо, успели са да кандидатстват по някои от програмите и са получили обезщетенията. Собственици и служители на още 5 заведения разказаха пред TrafficNews, че са успели да получат помощи от държавата за загубените доходи.

Ние кандидатствахме по каквото можахме, но вече два месеца ни бавят помощите. Въпреки това съхранихме колектива и сега сме тук, готови за работа и пълни с надежда. Да говорим за гости е сравнително рано, все пак работим от близо час, но вече ни посетиха наши стари клиенти“, споделя Любов - собственик на кафене в Капана.

Но има и такива, които не са успели да се „вредят“ за полагащите им се помощи. От няколко заведения коментират, че процесът по кандидатстване е много тромав, нищо не гарантира успеваемост.

„Кандидатствахме по няколко от възможните програми, но, за съжаление, не попадахме в никоя от категориите. Изключително мудна и бюрократична процедура, предпочетох и да не се редя по опашки пред институции. Ние сме малък колектив, роднини сме и това ни помогна да се съхраним. Въпреки всичко сега отваряме колебливо, добре знаете, че нещата не зависят от нас“, коментира собственик на заведение.

От другата страна, клиентите в Капана се брояха на пръсти. Без значение от приветливата атмосфера, която вероятно липсваше на много пловдивчани, в този момент масите бяха празни. Служителите на заведенията отдаваха това на работния ден и „прясното“ отваряне. Но бяха обнадеждени, някои дори споделят, че вече има резервации.

TrafficNews се допита още до клиенти и минувачи как намират поредното отваряне на заведенията. Някои от пловдивчани са развълнувани и споделят, че разглеждат този период като подходящ заведенията да отворят за посетители:

Честно казано ми омръзна социалната дистанция. Смятам, че с посещението си ще помогна на хората, загубили доходите си през изминалите месеци. Това си е симбиоза“, коментира Гергана.

Други пък все още имат резерви по отношение посещения на заведенията:

Бих ходила на заведения, но само на открито и при спазване на противоепидемични мерки. Радвам се, че ще отварят, най-малко защото хората от този бранш отново ще започнат работа“, споделя Мария.

По принцип съм положително настроен, рано или късно трябваше да отворят. Смятам, че е нужно да се подходи предпазливо и отварянето да се случи, когато е безопасно. Лично на мен не ми е липсвало въобще, не съм се чувствал лишен от социален контакт. Ще ги посещавам спокойно, но предпочитам  да седя на открито“, споделя Ивайло.