Една каменна кашпа с три кипарисчета разпали страстите в сградата на съда на бул. "Шести септември". Служители  в съда, пожелали анонимност, изпратиха сигнал до медията ни, в който се оплакват, че кашпата е поставена незаконно, а достъпът им до ул. "Йоаким Груев" и излазът им към бул. "Шести септември" е ограничен. Това е причина , според тях, всеки ден в района да има задръстване. 

"Председателят на Окръжен съд Пловдив забрани на съдии от районния съд и на съдебни служители да минават с автомобилите си през ул. Йоаким Груев и всяка вечер зад сградата на съда става задръстване, а изтеглянето на автомобилите се бави повече от 30-40 минути.

От началото на октомври 2022г. до сградата, в тясната част, до ул. "Хан Кубрат" е поставена бетонна саксия, която пречи на преминаването на автомобили между двата паркинга. Тази саксия е поставена в нарушение на Наредба на Общ. Съвет Пловдив за осигуряване на обществения ред и по-точно чл. 9 ал. 1 т. 9 от Наредбата, който забранява ограждането на тротоари и части от улици с поставянето на съоръжения, ограничаващи правото на преминаване, без съответното разрешение. За това нарушение в чл. 31 ал. 2 от Наредбата се предвижда наказание имуществена санкция в размер от 3000 до 30 000лв. Нарушителят е ясен - председателят на Окръжен съд, по чиято заповед е поставена незаконосъобразно тази саксия. Дали Община Пловдив и по-точно Общински Инспекторат ще имат смелостта да спазят своите нормативни актове и ще наложат административно наказание на председателя на Окръжен съд? Ако спазят Наредбата ще се демонстрира, че нарушителите нямат цвят и служебно положение, а се третират еднакво."

Това гласи част от сигнала на служителя, който е съдия или част от администрацията на съда. 

Всъщност проблема е изпълнението на заповед за достъп до паркингите на съда, разписана още през 20219 година от ръководителите на трите съдилища. Съдът разполага с три паркинга - един на ул. "Йоаким Груева"/ пред  централния вход на сградата/ , но който имат право да спират съдиите от Апелативен и Окръжен съд, служебни автомобили, линейки и коли на министерството н аправосъдието. Паркинг №2 на ул. "Хан Кубрат"  е за районните съдии и администрацията на съда, а паркинг №3 с вход на ул. "Жолио Кюри" е за Съдебна охрана. 

До 1 октомври обаче  бариерите на трите паркинга са се отваряли с един и същ таг, монтиран в колите на администрацията и колите , паркирани на паркинг №1 са започнали да се увеличават. "Първо имаше по 2-3 ма нарушители, а след това цифрата стигна од 25 дневно. Спираха на няколко реда, районът стана непроходим. Тук често идват линейки и на практика няма къде да спрат. Затова трябваше да въведем ред" , заяви за TrafficNews председателят на Окръжен съд съдия Розалия Шейтанова. 

Тя коментира, че въпросната кашпа е поставена временно, тъй като мнозина от паркиращите на паркинг №2 са използвали прохода от аварийния вход на съда, за да излизат директно на бул. "Шести септември". От съда са подали искане за нова организация на движението и предстои да бъде монтирано паркинг колче, което да се сваля при необходимост. То ще пречи на преминаването на автомобили от Паркинг 2 в Паркинг 1. 

"Задръстване имаше само първия ден. Сега изнасянето от паркинга отнема 5-6 минути", заяви съдия Шейтанова. 

Всъщност казусът поставя отново на дневен ред въпроса за общинските терени в центъра, които се използват за паркинги на различните институции. През последните години адвокати повдигат темата за освобождаването на площада пред Съдебната палата от автомобили и превръщането му в пешеходно пространство. Периодично във връзка с мерките срещу замърсяването на въздуха , се предлагат програми за ограничаването на паркоместата за служителите на държавната администрация. До този момент обаче всичко това е само в сферата на пожеланията. 

Улица "Хан Кубрат", която е в обхвата на "Синя зона" , ежедневно е задръстена с нарушители , които спират и от южната страна на улицата. А паякът там влиза много рядко. 

 

Така изглежда Паркинг2 на съда. 

Дори на изхода има спрял автомобил. 

Ул. "Хан Кубрат" е част от Синя зона ,

но от другата страна редовно спират автомобили в нарушение. 

Паркинг №1 - достъпен за съдии от Апелативен и Окръжен съд и служебни автомобили

Кашпата на раздора