5937 седмокласници от Пловдив и областта ще се явят на Национално външно оценяване тази година. Изпитът по Български език и литература ще се проведе на 19 юни, а този по Математика – на 21 юни. Всяка матура съдържа 40 въпроса, всеки от които дава различен брой точки. Максималният резултат на всяка матура е 100 точки.Оценките, които ще получат, ще бъдат ключови за кандидатстването им в гимназия. 

141 училища в града и областта ще отворят врати за провеждане на НВО, а залите, в които са разпределени учениците, са 512.

1892 квестори ще съблюдават за нормалното протичане на външното оценяване.

По свое желание 169 ученици ще проверят знанията си и по Английски език, като изпитът е насрочен за 20 юни. Те ще бъдат разпределени в 24 зали на 20 училища центрове.

На 25 юни пък ще се проведе проверка на способностите по музика за СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив. В него ще участват 65 ученици.

Часът на стартиране на изпитите е 9:00ч., уточняват от РУО-Пловдив.

Обявяването на резултатите трябва да стане до 2 юли 2024г.. Балът при кандидатстване след седми клас се образува спрямо резултатите от националното външно оценяване и годишните оценки по Български език и литература и Математика.