Между 100 и 200 лв. отгоре плащат пловдивчани за погребение на починалите с коронавирус техни близки. Оскъпяването се дължи на мерките, които трябва да се спазят при подготовка на тялото за погребение. 

"Има цена за обработка на починалите с Ковид-19, тъй като тялото трябва да бъде санитарно обработено преди погребението. Мерките, които спазваме предполагат повече защитни средства. Обработваме и обезопасяваме тялото за останалите, които имат досег с него. Няма ограничения за присъствие на близки", обясни председателят на Българската траурна камара Петко Божков.
 
Според действащите към момента наредби, покойниците починали от определени заболявания, или от ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували. След това се полагат в дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина, а дъното им се  посипва с прахообразен биоцид.
 
Както вече стана ясно, от понеделник в страната се налага локдаун заради увеличаването на случаите на заболели от коронавирус. Пловдивска област също попада в червената зона на Ковид картата. Здравните власти се опасяват, че нивата на заболеваемост достигат тези от декември. Смъртността също достига високи нива, каза генерал Мутафчийски на вчерашния брифинг на НОЩ.
 
 „От 14 дни нарастват случаите, в момента сме на нивото на 5 ноември. По отношение на починалите, при нас има закъснение със смъртността с около 16 дни. Наблюдава се много стръмно покачване на кривата, толкова не е било от септември месец. Там нарастването е с около 53%, което е силно обезпокояване“, коментира той.
 
Покачва ли се смъртността в Пловдив?
 
Припомняме, че в средата на месец декември крематориумът под тепетата работеше на пълни обороти, а близките на починалите чакаха повече от седмица, за да получат урните с прахта им. Междувременно местата в гробищата бяха на изчерпване, поради запълване на капацитета на гробищните паркове. В края на миналата година свободни места имаше единствено на Рогошко шосе. 
 
Според директора на ОП „Траурни дейности” Коста Попов Пловдив е далеч от нивата преди няколко месеца. По думите му няма драстично покачване в броя на погребенията през последните седмици, с изключение на последните няколко дни. От вторник насам се провеждат средно по 17 траурни церемонии, като преди това те са били приблизително 10. Все още обаче е рано да се каже дали става дума за трайна тенденция.

„Трябва да мине повече време. След около две седмици ще можем да сравним данните с тези от предишните месеци и миналата година”, коментира той.

Попов допълни, че не се очертава недостиг на гробни места в града. В бюджета за тази година са заложени средства за разширяване на няколко траурни парка.

„Вече са заложени средства за разширяване на гробищата в Коматево, Прослав и на Рогошко шосе. Предстои да бъдат предприети действия”, успокои той.

Директорът на общинското предприятие отчете и факта, че все повече хора предпочитат близките им да бъдат кремирани.

„Това облекчава работата ни донякъде. Може би се дължи на притеснения заради Ковид-19”, коментира той. Според директора на пловдивския крематориум Калин Послаников обаче тази тенденция е отпреди пандемията.

„Ситуацията при нас в момента няма нищо общо със смъртността от ноември и декември. Има завишаване на броя починали с коронавирус, но от статистиките става ясно, че няма сериозно повишаване на общата смъртност”, обясни той. В момента близките на починалите чакат най-много 5-6 дни, за да получат прахта им. За сравнение, през месеците ноември и декември телата чакаха близо 2 седмици, за да влязат в пещите.

Според председателя на Българската траурна камара Петко Божков към настоящия момент не може да става дума за повишаване на нивата на смъртност.

„Това се забелязваше през месеците ноември и декември, след което кривата рязко падна надолу. През декември броят бе три пъти по-висок”, коментира той.