Предстои цялостно преобразяване на основно училище „Екзарх Антим I“ в Пловдив. Това стана ясно по време на символичната първа копка, която бе направена днес.

Ремонтът ще превърне сградата в енергийно ефективна, като предстои външно и вътрешно саниране, подмяна на дограмата и изграждане на нова електрическа и ВиК инсталация. По същата програма ще бъдат реновирани и сградите на училищата „Елин Пелин“ и „Пейо Яворов“.

Ще бъде създадено нова вентилационна система, ще бъдат подновени настилките, окачени тавани, акустични страни. Изцяло ще бъде подменен покрива на сградата, като той ще бъде ремонтиран през лятната ваканция“, допълни управителят на фирмата изпълнител „Запрянови-03“. Той даде заявка да се вмести в срока от 330 дни, дадени му от Община Пловдив за финализиране на дейностите.

Тук се обучават 541 ученици, които са разпределени в паралелки от 1 до 7 клас. Образователния процес ще бъде организиран така, че да съвместим качественото преподаване и учене с изпълнението на ремонта. Със сигурност ще имаме строителни процеси, при които ще се наложи да освободим сградата, но това ще бъде обсъдено допълнително. Все пак това е в интерес на нашите ученици, които ще учат в една уютна и съвременна среда“, заяви директорът на училището Катерина Василева.

Тя допълни, че училището ще получи и първия си модерен физкултурен салон, тъй като до момента децата не са имали специализирано помещение за спорт. Неговата обща стойност възлиза на 1,8 млн.лв., а цялата сума за модернизацията на училището е 5 млн.лв.,

Около 25 мнл. лв. ще бъдат отделени за реконструкция и обновление на няколко образователни институции в Пловдив. Те са получени чрез европейско финансиране и по програми на МОН, а съфинансирането от общинската хазна е 5 млн.лв..

Това е проект, по който работим от над 5 години. Много съм щастлив, че ангажименти, които бяхме поели към жителите на нашия район в момента са в ход на реализация. Полагаме ежегодни грижи за осъвременяване на целия фонд в образователната инфраструктура. Когато човек има ясен план и визия, нещата се получават. Надявам се на 15 септември, когато удари първия звънец, учениците на ОУ „Екзарх Антим I“ да влязат в една модерна сграда“, допълни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

ОУ„Екзарх Антим I“ e едно от петте училища, което цялостно обновление предстои. Ще гледаме до края на 2025г. Да сме обновили цялата образователна инфраструктура на Пловдив. За най-изостаналите обекти, за които няма финансиране, ще търсим от общинския бюджет, ако няма отворена програма“, допълни зам.-кметът по образование Владимир Темелков.