Акция за спасяването на дива водна патица с новородени патенца, която по неясни причини е попаднала в центъра на район "Тракия", тече от сутринта. Птицата и малките й се появили изненадващо в зелените площи пред блок 170. За съжаление обаче бързо привлекли вниманието на уличните котки, които живеят в района. Двама строителни работници Иван и Радко, които правят ремонт на апартамент на първия етаж на блока, забелязали опасността и успели да съберат десетте патенца в един кашон и ги прибрали на терасата. За съжаление, подплашената майка излетяла и те не успели да я хванат. 

Опитите им да се свържат със "Зелени Балкани" ударили на камък и двамата мъже с добри сърца се заели самостоятелно със залавянето на патицата. Единият купил голямо кепче от близкия рибарски магазин, я а другият се погрижил за опазването на малките. Служители от близките офиси също се опитаха да помогнат, като се включиха в лова на патенцата, които скоростно се разпръснаха в градинката в търсене на майка си, а някои излязоха и на шосето. 

На място пристигнаха зам.кметът на район "Тракия" Веселина Стоянова и секретарят Жени Петкова. Комуникацията с организациите, които се занимават с животни и птици в беда, не дадоха резултат и работниците отново прибраха патенцата на терасата, далеч от котараците. 

"Надяваме се майката да се успокои и като се приближи до малките да успеем да я хванем. След това ще ги пуснем край Марица. Ако не успеем, ще ги занеса на село, където имаме ферма за птици и ще се погрижим за тях" каза Радко, който е от Раковски. 

Остава загадка как птицата се е озовала толкова далеч от водоем, в центъра на един от най-населените пловдивски квартали. 

TrafficNews продължава да следи спасителната операция.