Десетки клони опадаха в района на Гребна база-Пловдив. Заради влошената метеорологична обстановка през изминалите дни сухи клони на дървета са скършени и продължават да падат неочаквано на метри от алеите за разходка. Особено засегнат е района на  ул. “Рая” и ул. “Отдих и култура”, алармират пловдивчани.  

“Заради силния вятър едно дърво се разцепи и падна на пътеката, по която непрекъснато се движат хора. Всеки момент и други ще го последват. Картината пред очите ни е като гробница особено ако се влезе навътре в парка. Да не говорим за калта, която се образува след валежи”, споделя Емилия Иванова.  

Пловдивчанката живее в непосредствена близост до парка и ежедневно става свидетел на този сценарий.  

“Трима души успяхме да отместим последното паднало дърво. Ако беше паднало върху преминаващ човек, щеше да го убие! Ужасявам се, когато трябва да мина по тази пътека. Винаги поглеждам нагоре, но има хора, които не подозират за опасността, а това крие много рискове”, споделя тя.  

TrafficNews предаде сигнала на Общинско предприятие “Градини и паркове”, откъдето коментираха, че ще почистят района на Гребна база-Пловдив. След оглед на директора на „Градини и паркове“ Веселин Козарев, заедно със зам.-директора инж. Георги Николаев, е констатирано, че в зоната има голям брой изцяло или частично изсъхнали акации. 

По възможно най-бързия начин съвместна комисия с отдела по екология в район „Западен“  ще изготвят експертна оценка за състоянието на дърветата и ще се дадат конкретни предписания. Районният кмет Димитър Колев ще издаде заповед за съответните санитарни дейности”, заявяват от ОП “Градини и паркове”. 

След като процедурата бъде изпълнена, при благоприятни метеорологични условия, екипите на „Градини и паркове“ ще започнат работа, така че участъкът, покрай който минават хората, да бъде обезопасен. Междувременно падналите върху пътеката клони вече са отстранени, коментира Веселин Козарев.  

Община Пловдив има проект, който предвижда залесяването на 660 дка от въпросния район на парк "Отдих и култура". Мотивите са именно, че в района дърветата имат нужда от подмяна, тъй като много от тях са акации с кратък живот или саморасляци. Днес от Община Пловдив изпратиха съобщение, че са одобрени за техническа помощ по реализирането на проекта.

Община Пловдив с успех за проекта си за нов бял дроб на града със залесяване на 660 дкаГрадските власти спечелиха техническа помощ за реализиране на проекта


Паднали клони на акации на ул. "Отдих и култура" и ул. "Рая"

Паднали клони на акации на ул. "Отдих и култура" и ул. "Рая"

Паднали клони на акации на ул. "Отдих и култура" и ул. "Рая"
 
Паднали клони на акации на ул. "Отдих и култура" и ул "Рая"

Директорът на ОП "Градини и пракове" Веселин Козарев и зам.-директорът инж. Георги Николаев  инспектират мястото

Припомняме Ви, че състоянието на Парк "Лаута" далеч не се различава от "Отдих и култура". Още по темата прочетете тук: 

Лаута като Мраколес! Десетки паднали дървета и клони в един от най- красивите пловдивски парковеОт "Паркове и градини" подготвят мащабна операция за почистване на горичката