Бившият шеф на Териториалната дирекция на ДАНС в Пловдив Асен Стефанов ще ръководи Общинския инспекторат от днес. Той влиза в екипа на зам. кмета по сигурността Йордан Ставрев и на него се пада нелеката задача да възстанови доверието в службата след серия скандали. Преди половин година пловдивски бизнесмен, собственик на верига за бързо хранене се оплака в една от комисиите в парламента, че бизнесмен, близък до кмета, го притискал, за да освободи обектите си. Това ставало, чрез множество проверки от Общинския инспекторат. Основният спор бил за един павилион за понички, който се намира край Гребната база. 

Последваха и други жалби, а началникът Борислав Димов излиза внезапно в болнични. По какъв начин ще се отрази смяната  на ръководството на работата на службата предстои да разберем.

Кой е Асен Стефанов?

Стефанов е дългогодишен служител на службите за сигурност, а в периода 2010- 2013 година оглавяваше ДАНС - Пловдив. Пловдивчанинът има сериозна професионална кариера. В началото на управлението на ГЕРБ структурата на ДАНС в града е била пред закриване, но успешна акция на агенцията, при която в Поповица бе задържана пратка от 50 кг хероин, скрит в бидони със зеле, променя решението на висшестоящите. При операцията, ръководена лично от Асен Стефанов, в ареста влязоха организаторът на канала - турчинът с БГ паспорт Ферда Акел, и деветима негови съучастници. Хероинът бе с високо съдържание на активно вещество, експертите го оцениха на около 6, 4 млн. лв. Ферда и съучастниците му получиха 7-годишни присъди. През януари 2011 служители на ДАНС-Пловдив предотвратиха и продажбата на 120-килограмов контейнер с Цезий 137. Тримата асеновградчани - шефът на фирма ООД Тенчо Николов, автомонтьорът Костадин Василев и Петко Бараболев, опитали да изтъргуват радиоактивния елемент за 1 милион лева. За техен лош късмет обаче мнимият купувач, за когото са смятали, че е представител на арабска терористична организация, се оказал спецагент. Според разследващите радиоактивното вещество е щяло да бъде пласирано за изготвяне на мръсна бомба с голям поразяващ ефект. По разработка на ДАНС - Пловдив за първи път бе арестуван български кмет-  кметът на Садово Марин Йосифов, а срещу него бе повдигнато обвинение за търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение при възлагане на обществена поръчка за изграждане на канализация. Йосифов бе осъден на 3,6 години затвор от Окръжния съд-Пловдив.

Стефанов е дългогодишен служител на службите за сигурност, а в периода 2010- 2013 година оглавяваше ДАНС - Пловдив. Пенсиониран е от тогавшния министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Докато е в службите, за Стефанов  се знае, че е от хората, с които не можеш да  сключиш сделка.

Една от пловдивските улици носи  името на прадядо му Пантелей Генов - основател на  консервната промишленост в България. Наследник на възрожденски родове,  той не  отстъпва от идеите на предците си. След като напуска службите, Стефанов се заема с мащабно родово изследване, в което се връща чак в 16 век, за да стигне до първите писмени свидетелства за своето семейство. Финалът на проучването е книга, в която се преплитат съдбите на няколко поколения.