Багери къртят скална маса в частен имот на Бунарджика в Пловдив. Тежката техника работи в подножието на хълма от близо седмица, за да подготви парцел на ул. „Поп Харитон“ 24 за строеж на жилищен имот. 

В рамките на целия ден днес багер къртач обработва земната площ, изчупвайки част от скалната маса, която по-късно се товари на ремаркета и се извозва от камиони, видя TrafficNews.

Във въпросния поземлен имот до скоро са се издигали две къщи, които са били разрушени и за процедурата е имало издадени разрешителни. Нивото на скалите обаче не е удовлетворило новия собственик, който има намерение да си построи гараж на първо ниво. По тази причина решил да премахне част от камъните. Дали това се случва при спазване на утвърдената процедура обаче сериозно тревожи живеещи в близост граждани, които са сигнализирали до регионалната инспекция по околната среда и водите, както и до район „Централен“.

От РИОСВ са извършили проверка и са констатирали, че поземленият имот граничи със защитената зона на Бунарджика, който е със статут на природната забележителност. Той обаче не попада в нея, затова екоинспекцията е препратила сигнала до деловодството на „Централен“ и Община Пловдив.

Вчера е постъпил пореден сигнал, че на ул. „Поп Харитон“ има багери. Екип на района „Централен“ е отишъл на терен, но служителите не са установили работеща машина. Успоредно с това са изкарали цялата документация, тъй като има одобрени строителни книжа за къща. В момента оглеждат дали действията на собственика съответстват на разрешителните. Ако има промени и се налага премахване на скална маса, то трябва да се извърши преработка на документацията“, заяви пред TrafficNews районният кмет Георги Стаменов.

Очаква се от администрацията на район „Централен“ да извършат нова проверка на терен. Ако се докаже несъответствие с издадените разрешителни, ще се прецени какви да бъдат предприетите мерки.

Обновена: 17:15ч.

Район „Централен“ е издал заповед за незабавно прекратяване на дейностите в строителния обект. Възложителят на строежа трябва утре да се яви в Общинския инспекторат, където да бъде извършена проверка дали изкъртването на скалите се е осъществило в съответствие с издадените разрешителни.

Очаквайте подробности!