Близо 33 000 лева са събрани на днешния благотворителен базар, организиран от арменската общност в Пловдив.  В двора на Арменската църква „Сурп Кеворк“ в Стария Пловдив се продаваха храни, сладкиши и сувенири. Всички те бяха дарени от арменци и българи и се продаваха благотворително, а събраните средства ще отидат в помощ на засегнатите от военните действия в Армения. Пари се събираха и в специално поставени за целта кутии.
 
Дарителската кампания не е приключила, тя ще продължи и онлайн. Благотворителният базар се организира с благословията на Н.В.П. епископ Датев Агопян, Архиерейски наместник на Арменската православна света църква в България, Арменско църковно настоятелство при храм „Сурп Кеворк“ и Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския арменски храм и представители на Арменската общност в Пловдив. Храч Мурадян отправи молитва за мир и благодари на всички, които помагат на народа му. 
 

-  Очаквахте ли такъв интерес към хуманитарната акция, отче?

- Да, очаквах го, защото живеейки в България имаме колкото приятели арменци, толкова и българи. Бяхме сигурни , че в момент на трудност нашите български приятели ще застанат до нас. И това е поредното доказателство, че българи и арменци живеят в мир и хармония едни с други и двата народа са приятелски. Българските ни приятели винаги са се присъединявали към нас не само по време на хуманитарни акции, те са с нас и в добро и лошо, а сега получаваме и голяма финансова подкрепа.  

- Получавате ли актуална информация от ваши близки за това, което се случва в Нагорни Карабах?

- Това, на което се уповаваме са официалните новини. Знаем, че ситуацията е много тежка, води се война, има тежка хуманитарна криза. Веднъж вече имаше хуманитарно примирие, снощи бе обявено второ. Аз съм спътник на справедливостта и съм дълбоко убеден в това, че справедливостта ще победи, че хуманноста и човечността ще победят. 

- Очаквате ли по-сериозна подкрепа и на ниво правителство?

- Нямам право да коментирам политически въпроси. Но мога да кажа , че Армения и България винаги са имали много топли отношения. Каквото и решение да се вземе на правителствено ниво, то ще бъде на база на тези отношения. 

- Подготвяте ли и други хуманитарни акции?

- Да, имаме идея да осъществим и други инициативи. Имаме смелата амбиция да повтаряме тези акции веднъж месечно. Ще се радвам, ако това започне да се прави и в други градове, където има арменски общности те също да организират подобни събития. 

И тъй като това, което е разрушено няма да може да се възстанови за месеци и дори година, тези благотворителни акции ще продължат. 

Арменци и българи помагат на пострадалите в Нагорни Карабах, заедно се помолиха в храма в ПловдивТрадиционни ястия, картини, плодове и мед и дори 100-годишен коняк са изложени на благотворителния базар в двора на църквата